AGROSTAR avertizeaza: Tabara va falimenta agricultura

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 16:05
1558 citiri
AGROSTAR avertizeaza: Tabara va falimenta agricultura

AGROSTAR ii cere lui Tabara sa demisioneze de la conducerea Ministerului Agriculturii, avertizand ca acesta va provoca falimentul sectorului, conform NewsIn.

"Toate interventiile publice ale domnului ministru Tabara se rezuma la faptul ca ministerul nu poate sa faca nimic.

Daca nu poate sa faca nimic sa plece acasa domnul Tabara.

Romania are nevoie de un ministru al agriculturii care sa se implice si sa ajute la valorificarea potentialului pe care tara noastra il are.

Ce ne lipseste la ora actuala sunt tocmai politicile pe care trebuie sa le faca ministerul condus de domnul Tabara.

Domnul Tabara tot declara ca are ca prioritate echilibrarea balantei comerciale, dar nu spune ca exportam materii prime la preturi mici si importam produse finite scumpe si ca piata este dominata de produse din import", declara presedintele AGROSTAR, Niculae Stefan.

Federatia AGROSTAR ii transmite, printr-un comunicat, ministrului Agriculturii ca institutia pe care o conduce se ocupa de politici agricole si poate crea cadrul legal pentru functionarea organizatiilor de profil.

De asemenea, poate interveni pentru simplificarea procedurilor de recunoastere si functionare a organizatiilor si grupurilor de producatori, iar la ora actuala o singura organizatie interprofesionala este recunoscuta.

In cazul grupurilor de producatori, MADR poate stimula consolidarea acestora printr-un buget multianual care sa cuprinda programe de investitii pentru grupurile de producatori (colectare, sortare, conditionare etc), sustine AGROSTAR.

Federatia mai arata ca MADR poate sa simplifice legislatia pentru grupurile de producatori, in prezent perioada de evaluare si aprobare durand circa cinci luni.

"Poate ca domnul ministru Tabara nu stie, dar Ministerul Agriculturii poate sa dea ajutoare de stat pentru dezvoltarea pietelor.

Il informam pe domnul ministru ca in anul 2008 suprafata irigata era de 470.000 ha, in 2009 a fost de 600.000 ha, iar in 2010 a fost de doar 70.000 de ha, pentru ca Ministerul Agriculturii trebuie sa se implice in reducerea costurilor cu energia pentru aceasta activitate, lucru care nu s-a intamplat. Din cauza costurilor mari cu energia electrica nu putem sa facem nici investitii din fonduri europene in sistemul de irigatii", declara reprezentantii AGROSTAR.

Acestia afirma ca, in timp ce Romania a ajuns dependenta de soiurile si materialul biologic din import, institutele de cercetare autohtone sunt total dezorganizate, iar cei care lucreaza aici "se zbat intr-o saracie crunta", cu salarii cuprinse intre 500 si 1000 de lei.

"Ce a facut Ministerul Agriculturii pentru cercetarea agricola, mai ales in aceasta perioada de criza cand aportul cercetarii este cu atat mai important?", incheie reprezentantii Federatiei Agrostar.

Avantajele unei tabere internaționale pentru copii
Avantajele unei tabere internaționale pentru copii
În calitate de părinte, poate v-ați pus de multe ori întrebarea – care este tabăra cea mai potrivită pentru fiul meu de 12 ani? Dar pentru fiica mea de 10 ani? Taberele pentru juniori sunt...
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agrostar, #tabara, #agricultura, #irigatii , #Agricultura