Banca Mondiala - 11 milioane de dolari pentru Agricultura Romaniei, din care 2,8 milioane dolari pentru 43 de proiecte de Consultanta si Cercetare Agricola

Joi, 04 Octombrie 2001, ora 00:00
1251 citiri

Unitatea de Management a Proiectului (UMP) de sprijinire a serviciilor din agricultura a selectionat 43 de solicitari de finantare din cele 820 depuse, totalizind 2,8 milioane de dolari, in cadrul proiectului guvernamental spr Unitatea de Management a Proiectului (UMP) de sprijinire a serviciilor din agricultura a selectionat 43 de solicitari de finantare din cele 820 depuse, totalizind 2,8 milioane de dolari, in cadrul proiectului guvernamental sprijinit de Banca Mondiala printr-un imprumut de 11 milioane de dolari, a declarat presei Valeriu Steriu, directorul UMP. Aceste proiecte de cercetare si consultanta acopera intreg teritoriul tarii. Insa "judetele care s-au afirmat cu programe bine facute sunt Timis, Brasov, Cluj si Bucuresti", a spus Valeriu Steriu.
"Proiectele cuprind toata zona agriculturii si industriei alimentare si exista o repartizare egala intre proiectele din domeniul vegetal si zootehnic, dar si din domeniul managementului si marketingului agricol".

Producatorii agricoli pot primi imprumuturi nerambursabile, cu valori cuprinse intre 5.000 si 250.000 de dolari, pentru activitati de cercetare si consultanta
agricola. La aceste imprumuturi pot apela:
# asociatiile de fermieri,
# membri ai sectorului industriei private cu specific agricol,
# organizatiile non-guvernamentale cu profil agricol,
# universitatile,
# institutiile de cercetare, precum si
# reprezentantii companiilor de consultanta,
toate din domeniul agricol, care au prezentat proiecte din sectorul in care isi desfasoara activitatea.
Beneficiarii fondurilor trebuie sa asigure minimum 15-20% din costurile proiectului propus.

La inceputul lunii octombrie va avea loc o misiune de evaluare a celor de la Banca Mondiala si in urma acestei evaluari se va stabili si data noii runde de licitatii pentru acest an.
Tot in luna octombrie va fi o noua runda de licitatie la care o parte din proiectele care au fost aproape de a fi selectate vor intra direct sub forma actuala cu corectiile care vor fi recomandate.
Pe langa acest proiect urmeaza a fi derulate la sfarsitul acestui an si inceputul anului 2002 finantari destul de importante care vizeaza
# proiectele de irigatii,
# dezvoltarea rurala si
# finantarea rurala.
"In functie de cum va fi acest proiect exploatat si implementat, cu siguranta vor fi culese bonificatii pentru alte finantari", a spus Valeriu Steriu.
Guvernul Romaniei aloca in cadrul acestui proiect 3,86 milioane de dolari.