Alimentele se vor scumpi din cauza conditiilor meteo - FNPAR

Duminica, 22 Mai 2011, ora 15:02
1621 citiri
Alimentele se vor scumpi din cauza conditiilor meteo - FNPAR

Alimentele se scumpesc in perioada urmatoare din cauza conditiilor meteo, dar si pentru ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) nu are nicio politica de sustinere a sectorului, avertizeaza Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), citat de NewsIn.

Potrivit unui comunicat transmis duminica de FNPAR, datele de la aceasta ora arata ca productia de secara va fi cu 22,9% mai mica fata de cea de anul trecut, productia de rapita cu 22%, iar productia de oleaginoase cu circa 7,6%.

De asemenea, productiile de legume si fructe (caise, cirese, ardei etc) sunt intarziate, "si clar productiile vor fi mai mici".

"Dupa ploile din aceasta primavara, pentru lunile iunie si iulie, Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a prognozat temperaturi ridicate, iar sistemul de irigatii nu este functional.

Ministrul agriculturii declara ca Romania nu va intra in criza alimentara, pentru ca are potential, insa potentialul trebuie si valorificat, prin politici coerente, ceea ce la ora actuala lipseste cu desavarsire Romaniei", a declarat presedintele FNPAR Viorel Matei.

Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania cere conducerii Ministerului Agriculturii sa revina la scopul pentru care a fost infiintata institutia, si anume acela de a intocmi strategiile si politicile agricole ale Romaniei, astfel incat mancarea sa nu devina un lux pentru romani.

"FNPAR considera ca ministrul agriculturii ar trebui sa se preocupe mai mult de problemele agricultorilor si nu sa incerce sa strice si ceea ce acestia au reusit fara ajutorul domniei sale, si anume sa fie reprezentati la cel mai inalt nivel al organizatiilor europene din domeniul lor de activitate.

Incercarea ministrului Tabara de a determina excluderea agricultorilor romani din acest for, prin refuzul domniei sale de a achita cotizatia, traducerea in si din limba romana arata ca nu se afla la conducerea Ministerului Agriculturii pentru a face politici agricole europene, ci altfel de politici", se mai arata in comunicat.

 

 

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agricultura, #alimente, #alimente mai scumpe, #conditii meteo preturi alimente, #criza alimentara, #scumpire alimente , #Agricultura