An de foc pentru Agricultura romaneasca: Ce s-a intamplat in 2012

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 13:32
3354 citiri
An de foc pentru Agricultura romaneasca: Ce s-a intamplat in 2012

Anul 2012 a fost un an de foc pentru agricultura romanesca. Seceta a dovedit inca o data ca economia Romaniei este meteo-dependenta si se raporteaza la rezultatele acestui sector.

Desi a fost un domeniu "rasfatat" de autoritati, intrucat la ultimele rectificari bugetare a primit cei mai multi bani, aceste masuri nu au putut diminua consecintele secetei.

La finalul lunii august, o recalculare a bugetului tarii a adus ministerului Agriculturii fonduri suplimentare de 1,3 miliarde de lei, bani folositi in totalitate pentru ajutorarea fermierilor afectati de seceta. La a doua rectificare bugetara a guvernului Ponta de la finalul lunii octombrie, Agricultura a mai primit o suplimentare de 400 de milioane de lei.

Economia Romaniei, trasa in jos de agricultura

In ciuda incercarilor de a revitaliza acest sector, Agricultura a tras in jos economia Romaniei, care a inregistrat o scadere de 0,5% in trimestrul trei din 2012, potrivit estimarilor Institutului National de statistica (INS).

Blanculescu: Economia Romaniei va incheia anul cu crestere de 0,5%

"Scaderea era previzibila avand in vedere efectul distructiv al secetei asupra sectorului agricol", a declarat analistul economic Ionel Blanculescu pentru Business24.

Parerea analistului Ionel Balnculescu este impartasita si de profesorul de Economie, Mircea Cosea, care subliniaza necesitatea tehnologizarii acestui domeniu astfel incat sa nu mai afecteze economia in anii de seceta.

Mircea Cosea: Agricultura si exporturile au tras economia in jos in T3

"Aceste rezultate ne arata ca Agricultura este un factor necontrolabil de politica economica romaneasca. Este un factor meteo dependent", a explicat Mircea Cosea pentru Business24.

Retehnologizarea, solutia pentru agricultura romaneasca?

"Conform ultimelor date publicate de Eurostat la sfarsitul anului 2011, Romania inregistreaza una din cele mai intinse suprafete de teren agricol ca pondere din suprafata totala de teren, mai exact 58,78% fata de media inregistrata in UE de 45%", se arata intr-un studiu Coface.

Potrivit sursei citate, in ciuda potentialului semnificativ, Romania se afla pe ultimele locuri in UE din punct de vedere al eficientei utilizarii suprafetei agricole. Astfel, valoarea adaugata in agricultura pe fiecare muncitor angajat in cadrul sectorului (exprimat in preturi medii ale anului 2000, in dolari) in Romania este de 8.993 dolari/ an, jumatate fata de media UE.

Seceta a afectat aproximativ 40% din suprafata arabila a Romaniei. Cele mai afectate culturi au fost cele de porumb si de floarea soarelui. Spre exemplu, in judetul Vaslui peste 130.000 de hectare de culturi agricole au fost afectate de seceta, ceea ce reprezinta jumatate din totalul suprafetei cultivate in judet in ultimul an agricol.

Ce subventii si ajutoare au primit agricultorii?

Autoritatile au venit in sprijinul agricultorilor romani cu o serie de masuri. Una dintre ele a fost ajutorul minimis pentru combaterea efectelor secetei de 100 lei/ha, pentru suprafete de minim un hectar si de maxim 10 hectare acoperite de culturi agricole. In plus, fermierii au mai primit un ajutor de minimis pentru infiintarea culturilor de toamna, in valoare de 200 lei/ha, pentru o suprafata de minim un ha si maxim 150 ha inclusiv, pe exploatatie.

Pe lista masurilor gandite de guvernati pentru a sprijini jucatorii din domeniu sunt reducerea cu 20% a tarifului pentru energie in agricultura si plata apei direct la sursa.

Nemultumirile jucatorilor din piata

Totusi, jucatorii din piata sustin ca ajutorul de minimis nu este echitabil pentru ca nu s-a facut diferenta intre cel care a fost calamitat si cel care nu a fost.

"La ora actuala, realitatea este alta. Sunt zone unde a fost o calamitate totala, sunt zone unde productia este normala si chiar peste productia anului trecut. Nu este normal ca un fermier care detine pana la 10 hectare sa primeasca pana la 1.000 de lei si a fost calamitat 100% sau 70% iar un fermier care nu a avut calamitate primeste aceeasi suma. Este o masura mai mult politica",a adaugat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FPAR) pentru Business24.

Producatorii agricoli, nemultumiti de ajutorul de minimis: Nu este echitabil!

Ce ne asteapta in 2013?

Numit ministru al Agriculturii si in noul guvern Ponta, Daniel Constantin spera, insa, ca situatia subventiilor sa fie remediata din anul 2013 cand vrea pentru acest domeniu mai multi bani de la bugetul de stat.

"Eu am avut discutii cu fermierii in permananta si modul in care a fost impartita suma care a venit anul acesta la bugetul Ministerului Agriculturii este in conformitate cu discutiile pe care le-am avut cu majoritatea acestora. Evident ca au fost si persoane nemultumite in urma distribuirii pe care am facut-o. Sa speram ca anul viitor va fi mult mai bun, iar bugetul va fi mai mare", a declarat Constantin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agricultura Romania 2012, #seceta agricultura Romania, #subventii agricultori Romania, #bani agricultori Romania 2012 , #Agricultura