ANM: Cateva regiuni agricole raman cu deficite de apa

Joi, 21 August 2014, ora 12:21
1456 citiri
ANM: Cateva regiuni agricole raman cu deficite de apa

Specialistii in agrometeorologie estimeaza ca, in intervalul 21-27 august, deficitul de apa din solul agricol va continua sa se mentina in majoritatea regiunilor din sud-estul, sudul, estul si vestul tarii, potrivit prognozei intocmita de Administratia Nationala de Meteorologie /ANM/.

Pe de alta parte, din punct de vedere agrometeorologic, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura neirigata de porumb, se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim, in majoritatea zonelor de cultura, potrivit Agerpres

In acelasi timp, pe suprafete agricole extinse din sud-estul, sudul, estul si local in vestul tarii se vor mentine deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata, puternica si izolat extrema.

Conform specialistilor ANM, procesele fiziologice ale speciilor prasitoare si pomi-viticole se vor desfasura, in general, in conditii normale, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. De asemenea, pe terenurile unde se vor mentine deficite de umiditate in sol, ritmurile de vegetatie ale culturilor prasitoare vor intampina probleme de dezvoltare.

Floarea-soarelui va inregistra maturitatea in ceara (70-100%) si deplina (40-100%) in toate regiunile agricole, local fiind posibila declansarea recoltarii.

Din punct de vedere fenologic, porumbul isi va definitiva matasirea (100%), plantele aflandu-se in fazele de maturitate in lapte si ceara (10-100%), precum si maturitate deplina (10-70%), indeosebi la hibrizii extratimpurii si timpurii.

La sfecla de zahar predominante vor fi fazele de alungire si ingrosare a axei hipocotile, concomitent cu acumularea zaharului in radacina, iar in cazul culturii de cartof, aceasta isi va continua cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor si maturitatea tehnologica, precum si recoltarea.

Pomii fructiferi vor inregistra cresterea si coacerea rodului, precum si formarea mugurelui terminal, iar la soiurile de sezon se vor continua lucrarile de recoltare. Totodata, vita-de-vie va parcurge fazele de crestere si coacere a boabelor, in toate podgoriile.

Pe fondul precipitatiilor prognozate, lucrarile agricole specifice campaniei de vara (recoltarea fructelor, combaterea bolilor si daunatorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) vor fi sistate temporar, se arata in prognoza de specialitate.

In ceea ce priveste caracteristica meteorologica, in prima parte a perioadei va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, dupa care se va produce o racire treptata in evolutia vremii, aceasta devenind normala sub aspect termic, in aproape toata tara.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 17 si 28 de grade Celsius, in primele zile ale intervalului abaterile termice pozitive fiind de la un grad la 7 grade Celsius.

Maximele aerului vor fi cuprinse intre 19 si 35 de grade Celsius, la nivelul intregii tari, in timp ce minimele se vor incadra intre 10 si 21 de grade Celsius, in majoritatea regiunilor agricole.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, dar si torentiale in aproape toata tara, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, local cu aspect de vijelie. Cantitatile de apa pot depasi 20-25 l/mp si, izolat, vor fi conditii de producere a grindinei.

#regiuni agricole Romania, #regiuni agricole deficiente apa, #specialisti agrometeorologie , #Agricultura