ANM: Lucrarile agricole de toamna se vor derula normal

Duminica, 16 Noiembrie 2014, ora 16:34
1939 citiri
ANM: Lucrarile agricole de toamna se vor derula normal
Foto: ALS

Lucrarile agricole specifice campaniei de toamna se vor derula normal, insa in zilele cu precipitatii vor fi intrerupte, potrivit estimarilor agrometeorologice, valabile pana la sfarsitul saptamanii urmatoare, publicate de Administratia Nationala de Meteorologie /ANM/.

In intervalul 15 - 21 noiembrie 2014, regimul termic al aerului va fi, in general, mai ridicat decat in mod obisnuit, in aproape toata tara, iar temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 3 si 12 grade Celsius, mai ridicata cu un grad pana la 4 grade Celsius, comparativ cu mediile multianuale, in majoritatea regiunilor agricole, scrie Agerpres.

La nivelul intregii tari, temperatura maxima a aerului se va situa intre 6 si 17 grade Celsius, in timp ce minimele vor oscila intre zero si 11 grade Celsius in cea mai mare parte a zonelor de cultura, valorile cele mai scazute fiind posibile in depresiuni.

Conform prognozei citate, temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va incadra intre 3 si 14 grade Celsius, limite favorabile desfasurarii fazelor de vegetatie la culturile de toamna semanate in perioada optima.

Meteorologii prognozeaza, in zilele urmatoare, ploi locale, insotite de intensificari temporare ale vantului, pe aproape intreg teritoriul agricol.

PUBLICITATE

Din punct de vedere agrometeorologic, specialistii ANM precizeaza ca rezerva de umiditate in stratul de sol 0-50 cm se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in majoritatea zonelor de cultura. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema) se vor inregistra in cea mai mare parte a Dobrogei, Moldovei, Transilvaniei, estul si local in sudul Munteniei.

Procesele fiziologice ale culturilor de toamna vor evolua normal, in cea mai mare parte a tarii. Totodata, starea de vegetatie se va mentine buna si medie in semanaturile efectuate in epoca optima, iar in culturile infiintate tardiv, precum si pe arealele agricole cu deficite de umiditate in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie si slaba.

La orz si grau va fi posibila definitivarea fazei de germinare (90-100%) si se va continua rasarirea si aparitia frunzei a treia (10-100%), mai avansate fenologic fiind culturile din sudul, estul si vestul tarii aflate la infratire (10-30%).

In cazul rapitei va continua in bune conditii rasarirea (50-100%) si dezvoltarea aparatului foliar (6-14 frunze), la nivelul intregului teritoriu agricol, in timp ce la pomii fructiferi si vita-de-vie se vor parcurge fazele de maturare a lemnului, ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor, in toate plantatiile.

In aceste conditii, lucrarile agricole specifice campaniei de toamna (recoltare, transport, depozitare, araturi, fertilizari etc.) vor fi intrerupte temporar, insa numai in zilele cu precipitatii.

Specialistii in agrometeorologie recomanda ca, in perioada urmatoare, sa aiba loc: finalizarea lucrarilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale si continuarea efectuarii araturilor adanci de toamna, aplicarea ingrasamintelor minerale complexe la culturile infiintate in perioada optima, precum si lucrari de intretinere in vii si livezi (araturi, tratamente fito-sanitare, incorporarea gunoiului de grajd etc.).

#lucrari agricultura toamna, #ANM agricultura toamna , #Agricultura