ASAS: Cercetarea stiintifica in agricultura din Romania este in pragul colapsului

Vineri, 20 Noiembrie 2009, ora 14:55
2256 citiri
ASAS: Cercetarea stiintifica in agricultura din Romania este in pragul colapsului

Suprafata destinata cercetarii stiintifice in agricultura, din Romania, s-a redus din anul 1990 de cinci ori, ajungand in prezent la 28.000 hectare, ceea ce a dus la diminuarea activitatii de cercetare, iar o evolutie similara va duce la disparitia activitatii de cercetare din acest domeniu, informeaza NewsIn.

Prezent la conferinta "Viitorul politicii agricole comune - Oportunitati si provocari pentru Romania", presedintele ASAS, Cristian Hera, a declarat pentru NewsIn ca in 1990 suprafata destinata cercetarii stiintifice din agricultura se ridica la 150.000 de hectare. "Diferenta din 1990 si pana acum a fost retrocedata, redistribuita unor universitati sau transformata in societati comerciale", a explicat presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), Cristian Hera.

De asemenea, potrivit acestuia, numarul cercetatorilor a scazut de la 2.250 in anul 1990, la 600 in 2009, din cauza lipsei de finantare a sectorului.

Cristian Hera a mai spus ca problema principala a cercetarii stiintifice din agricultura este lipsa finantarii de la bugetul de stat a acestei activitati.

"Suntem singura tara din UE care nu primeste niciun fond pentru crercetare. A aparut legea 49/2009, care prevede sustinerea financiara a activitati de cercetare de la bugetul de stat, insa nu s-a pus inca in aplicare. Speram totusi ca o suma sa fie cuprinsa in bugetul din 2010", a explicat presedintele ASAS.

El a adaugat ca singurii bani de la bugetul de stat sunt obtinuti de cercetatori prin programele competitionale, insa acestia reprezinta doar 30% din necesar, iar restul de 70% este asigurat din fonduri proprii.

"Problema esentaila este ca, din cauza reducerii fondurilor din activitatea de cercetare, odata cu diminuarea suprafetelor, cercetatorii au plecat, pentru ca nu putea fi asigurat fondul de salarii. Daca nu va fi o abordare cu toata responsabilitatea din partea autoriratilor, Romania risca sa ramana fara activitate de cercetare in agricultura romana si sa devina o tara tributara importurilor", a afirmat Hera.

Referitor la agricultura din Romania, presedintele ASAS a spus ca pentru viitor ar trebui gandita o politica de crestere a productiei pe unitatea de suprafata, precum si extinderea unor sisteme de irigatii, valorificarea eficienta a apei si valorificarea produselor agricole prin procesare.

 

#cercetare stiintifica, # agricultura, # fonduri , #Agricultura