Basescu: S-a ajuns la un acord privind subventia pentru fermieri

Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 09:21
1107 citiri
Basescu: S-a ajuns la un acord privind subventia pentru fermieri

Presedintele Traian Basescu a declarat dupa intalnirea de la Cotroceni cu reprezentantii fermierilor ca si-a indeplinit angajamentul asumat in discutiile cu crescatorii de animale si ca mai ramane ca mecanismul tehnic sa fie stabilit intre banci, APIA si fermieri. 

Seful statului a avut miercuri seara doua runde de discutii cu reprezentantii fermierilor care cer subventii, la cea de-a doua participand si presedintele Fondului de garantare a creditului rural, Veronica Toncea.

Basescu a spus ca, in momentul de fata, sunt trei banci care au semnat conventii de finantare a crescatorilor de animale: CEC, BRD si BCR.

"In proces de discutare a conditiilor de acordare a finantarii pentru crescatorii de animale se mai afla Reiffeisen si Bank Post", a mai spus Basescu.

El a precizat ca fermierii vor primi cate 26 de lei pe cap de animal pentru ovine si 334 de lei pe cap de animal pentru bovine, in contul diferentei dintre suma pe care crescatorii de animale trebuiau sa o primeasca ca subventie si suma achitata pana acum de Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura.

Astfel, APIA a platit 200 de lei pentru fiecare vita si 15 lei pentru cornutele mici.

"Au mai ramas de platit in interiorul subventiei 371 de lei pe cap de vita si 29 de lei pentru fiecare poaie", a precizat presedintele Basescu.

In urma acordului incheiat astazi, sumele vor putea fi platite inca de luni, CEC fiind banca ce poate deschide cat mai repede liniile de finantare pentru fermieri.

"Singurul lucru care a mai ramas de stabilit este mecanismul tehnic si actele cu care fermierii vor trebuie sa se prezinte la banci.

Acestea vor fi stabilite maine in cadrul unei intalniri dintre APIA, banci si crescatorii de animale", a conchis seful statului.

 

#basescu, # acord, # subventia, # fermieri , #Agricultura