BEI si BERD au lansat in Romania Biroul JASPER

Vineri, 08 Iunie 2007, ora 01:01
3266 citiri

Banca Europeana pentru Investitii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Comisia Europeana au lansat, joi, in Romania primul birou regional care va oferi consultanta autoritatilor de stat si companiilor private ce doresc sa acceseze fonduri europene.

Romania este cea de a treia tara unde a fost infiintat un astfel de birou, dupa Polonia si Austria. JASPERS ofera potentialilor beneficiari de fonduri asistenta gratuita.

Potrivit directorului general al Directiei Generala de Politica Regionala din cadrul Comisiei Europene, Dirk Ahner, JASPERS va acorda consultanta in Romania si Bulgaria pentru proiecte in valoare de circa 11 miliarde de euro, in urmatorii doi ani, iar la nivelul intregii regiuni, circa 32 miliarde euro.

Personalul este format din ingineri, economisti si specialisti in domeniul financiar care vor ajuta autoritatile din Romania si Bulgaria sa pregateasca proiecte de investitii, ce urmeaza sa fie sustinute din fonduri europene in perioada 2007-2013.

'Cea mai mare problema a tarilor nou intrate in UE este pregatirea proiectelor pentru accesarea de fonduri europene. JASPERS va sprijini Romania si Bulgaria in pregatirea acestor proiecte', a aratat directorul pentru infrastructura din cadrul Grupului de afaceri al BERD, Alexsander Auboeck.

Potrivit oficialilor europeni, in perioada 2007- 2013, Romania va primi de la UE fonduri structurale in valoare de 20 miliarde euro, iar pentru agricultura va primi circa 11 miliarde euro. Pentru aceste fonduri Romania va trebui sa asigure co-finantare, fie de la statul roman, fie de la institutii financiare internationale precum BERD sau BEI.

BEI este principala institutie financiara a Uniunii Europene, fiind infiintata in 1958. Banca a sustinut pana in prezent, la nivelul UE circa 40 de miliarde de euro, in diverse proiecte de dezvoltare. In Romania banca a finantat proiecte in valoare de 4,3 miliarde euro.

"Pana acum experienta Romaniei de atragere a fondurilor europene a fost buna. Trebuie sa ne uitam si la experienta celorlalte state si sa luam in calcul ca un nou stat membru nu are aceeasi capacitate de absorbtie ca unul cu experienta", a aratat Kollatz-Ahnen.

BERD a investit in Romania si Bulgaria 3,3 miliarde euro si, respectiv, 1,4 miliarde euro, in mai multe sectoare, de la cel energetic, infrastructura si telecomunicatii la sectorul bancar, agricultura si industrie. Colaborand cu partenerii din sectorul public si privat, banca a mobilizat in jur de 6,2 miliarde euro pentru investitii suplimentare in Romania si patru miliarde euro in Bulgaria, a spus Auboeck.

BERD este prezenta pe piata romaneasca din 1991, unde a investit pana in prezent circa 3,3 miliarde euro in sectorul energetic, in infrastructura si telecomunicatii, in sectorul bancar, agricultura si industrie.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)