Berceanu: O parte din subventiile agricole se duc catre cei care fac raportari false

Joi, 22 Octombrie 2009, ora 13:02
1594 citiri
Berceanu: O parte din subventiile agricole se duc catre cei care fac raportari false

Ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca o parte din banii platiti pentru subventiile agricole ajung la fermieri care fac raportari false, cum ar fi un numar mai mare de capete de bovine decat cel existent in realitate.

"Am auzit zvonuri despre recensamantul la bovine, unde s-au numarat bovinele intr-un cap al satului, iar pana s-a ajuns in celalalt capat, o parte s-a transferat pe parcurs. Impresia mea este ca uneori nu au fost atatea capete ca in recensamant si ca s-au produs schimbari pe parcurs, iar noi, totusi, am facut plati", a spus Berceanu, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca "a auzit" de cazuri in care pentru legume importate la negru din Turcia s-au primit subventii ca si cum ar fi fost cultivate in Romania.


"Banuiesc ca aceste lucruri, daca mi s-au spus mie intr-o saptamana, li s-au spus si altora. Eu cred ca daca am putea sa facem 100% corect platile, adica sa ajunga doar la cei care meritau, in mod corect, acestia ar fi trebuit sa primeasca o suma dubla", a afirmat Berceanu.


Berceanu s-a aratat impresionat de nivelul sumelor platite in agricultura, adaugand ca acestea sunt distribuite, insa, cu prea mare usurinta si fara verificari ulterioare.


"Cred ca trebuie dezvoltata cat mai rapid in cadrul Ministerului Agriculturii o activitate de control post-factum, care sa ne arate cum ar trebui sa se faca platile anul viitor. Din discutiile pe care le-am avut cu specialistii si din materialele pe care le-am citit, constat ca partea asta a lucrurilor nu este foarte dezvoltata. Este putina verificare in zona post-plata", a mai spus Berceanu.

 

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agricultura, #berceanu, #plati, #subventii , #Agricultura