Bursa comuna de legume la malul Dunarii. Cine castiga, castravetele bulgaresc sau prazul romanesc?

Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 16:24
2329 citiri
Bursa comuna de legume la malul Dunarii. Cine castiga, castravetele bulgaresc sau prazul romanesc?

O intalnire inre ministrul bulgar al Agriculturii si ambasadorul roman din aceasta tara a nascut ideea infiintarii unei burse comune de legume, care sa rezolve galceava de la malul Dunarii, dintre legumicultorii romani si cei bulgari, care nu fac fata preturilor practicate de comerciantii autohtoni. Desi initiativa este apreciata la nivel de principiu, romanii nu sunt foarte impresionati de proiectul comun al celor doua state.

O bursa de legume romano-bulgara ar avea rolul de a fixa anumite preturi de protocol, in contextul in care productiile romanesti beneficiaza de un pret mult mai competitiv decat cel al bulgarilor. Astfel, fermierii bulgari au iesit in strada vara trecuta si au protestat impotriva importurilor de legume ieftine din Romania. De asemenea, producatorii de paine din zonele de frontiera si-au exprimat si ei ingrijorarea fata de preturile mai mici la paine in Romania.

Solutia gasita de autoritati la competitivitatea preturilor romanesti este salutata de consilierul prezidential pe probleme de agricultura Adrian Radulescu, care subliniaza ca cea mai mare problema a legumicultorilor romani este lipsa unei piete de desfacere.

"Orice bursa, orice piata noua vine in ajutorul producatorilor agricoli, iar in acest caz ne poate deschide o poarta catre piata bulgareasca", este de parere Radulescu.

Agricultorii romani "se lasa greu"

Pe de alta parte, reprezentantii agricultorilor romani nu sunt foarte impresionati de ideea autoritatilor:

"Ei vor sa convina asupra unor preturi, sa nu se mai fenteze unul pe celalalt, dar noi oricum suntem pe o piata comuna, unde cererea si oferta dicteaza", considera Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR). El a mai precizat ca legumicultorii romani nu au forta sa sustina nici piata interna, in conditiile in care comercializeaza doar 3 din 12 luni, restul anului fiind acoperit de importuri.

In schimb, o dezvoltare a sectorului ar putea fi impulsionata de o bursa internationala, care sa ofere perspective mai largi producatorilor.

"Ar fi benefica pentru cultivatorii de legume din Romania, deoarece acum nimeni nu stie ce produce, pentru cine, cat vinde. Cu o bursa internationala, s-ar pune bazele agriculturii performante, in contextul in care legumicultura romaneasca este inca timida", a mai precizat Baciu.

In viitorul apropiat va fi creata si o comisie mixta de agricultura romano-bulgara care sa identifice subiectele de interes comun. Printre acestea se numara incurajarea contactelor intre agricultorii din Bulgaria si industria prelucratoare din Romania si cresterea productiei culturilor bogate de proteine, cum ar fi soia, nautul si mazarea, se mai arata in comunicatul de presa trimis de Ministerul bulgar al Agriculturii.

#bursa de legume, #piata de legume Romania Bulgaria , #Agricultura