Carne de cal si o substanta interzisa, detectate in produse testate in UE

Marti, 16 Aprilie 2013, ora 17:25
1642 citiri
Carne de cal si o substanta interzisa, detectate in produse testate in UE

Testele efectuate in Uniunea Europeana (UE) in urma declansarii scandalului carnii de cal au permis detectarea a pana la 5% carne de cal in produse etichetate drept continand carne de vita, dar si urme ale unei substante interzise in alimentatie.

La 15 februarie, UE a lansat un plan ce prevedea efectuarea a aproximativ 2.250 de teste ADN asupra unor produse preparate. Testele au vizat totodata depistarea fenilbutazonei, un antiiflamatoriu nociv pentru sanatate, in carcasele de cal.

Comisia Europeana (CE) a anuntat marti ca o prezenta de cel putin 5% de carne de cal a fost detectata in produsele testate. Doar 0,6% din carnea de cal testata continea fenilbutazona, potrivit comunicatului, care a fost publicat pentru scurt timp, in jurul orei locale 12.00 (13.00, ora Romaniei), pe site-ul CE, dupa care a fost retras. Un alt comunicat va fi publicat intre orele locale 15.00-16.00 (16.00-17.00, orele Romaniei), a anuntat Olivier Bailly, un purtator de cuvant al CE, in timpul unei conferinte de presa.

Rezultatele testelor vor fi discutate vineri de "Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala", alcatuit din reprezentanti ai statelor membre si prezidat de catre delegatul CE, a anuntat Irlanda, care asigura presedintia semestriala a UE.

Intre zece si 150 de teste au fost prevazute pentru fiecare tara membra UE, in functie de dimensiunea ei, in timp ce un esantion a fost prelevat la fiecare 50 de tone de carne de cal. Operatiunea a fost cofinantata de CE in proportie de 75%.

In privinta fenilbutazonei, "se reafima ca nu exista niciun pericol imediat in Uniunea Europeana cu acest produs", a declarat Frederic Vincent, un purtator de cuvant al Comisarului european pentru Sanatate si Protectia Consumatorului, Tonio Borg. El a amintit totodata ca produsul ramane "strict interzis pentru alimentatia umana".

Scandalul carnii de cal in Europa

Scandalul carnii de cal s-a raspandit foarte rapid in Europa, dupa ce s-au descoperit, la mijlocul lunii ianuarie, in Irlanda si in Marea Britanie, hamburgeri care contineau carne de cal. Scandalul a provocat retragerea a milioane de produse preparate din raioanele unor supermarketuri, ale caror vanzari au scazut, si a afectat increderea consumatorilor.

Companii internationale au fost afectate, intre care grupul elvetian Nestle si gigantul suedez de mobilier Ikea, obligat sa retraga chiftelutele comercializate in magazinele sale.

La 10 aprilie, autoritatile sanitare olandeze au atras atentia ca aproximativ 50.000 de tone de carne de vita vandute in Europa ar putea contine carne de cal.

Scandalul carnii de cal a relansat dezbaterile privind necesitatea etichetarii originii carnii care intra in compozitia produselor preparate. Sub presiunea mai multor state membre, intre care Franta, CE s-a angajat sa publice un raport cu privire la acest subiect pana la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei.

Dupa scandalul vacii nebune, producatorii industriali sunt obligati de reglementarile europene sa mentioneze tipul carnii care intra in preparatele lor, dar nu si originea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#scandalul carnii de cal, #carne cal Europa, #carne cal comercializare Europa , #Agricultura