Ce vor face fermierii cu superproductia din 2013

Joi, 11 Iulie 2013, ora 13:45
4765 citiri
Ce vor face fermierii cu superproductia din 2013
Productie record de cereale in 2013. Se estimeaza 3.700-3.800 de kg la hectarul de grau

Romania va inregistra in acest an o productie record la cereale, dupa o iarna blanda si o primavara ploioasa. In plina recolta, fermierii trebuie sa decida daca isi vand cerealele la preturi "de nimic" sau asteapta toamna pentru un pret cu 15-20% mai mare.

Productia record din Romania si din celelalte state europene trage in jos pretul cerealelor. Oricum, in perioada recoltei, piata este suprasaturata si cerealele se ieftinesc foarte mult.

"Daca isi vand cerealele la pretul acesta vor ajunge in toamna sa nu aiba cu ce sa inceapa noua recolta", a spus Laurentiu Baciu, seful Lapar.

Daca isi depoziteaza cerealele si mai asteapta cel putin cateva luni, fermierii ar putea obtine un pret cu 15-20% mai mare.

Fermierii sunt sfatuiti sa mai astepte

Sefului Lapar ii sfatuieste pe fermierii sa astepte pana in luna august pentru a vinde graul, iar in cazul rapitei in septembrie, atunci cand preturile se vor mai regla.

La randul sau, consilierul prezidential Adrian Radulescu este de parere ca agricultorii vor putea castiga cu 15-20% mai mult daca asteapta pana la finalul toamnei sa isi vanda cerealele.

"Pretul cerealelor va creste cu 15-20% pana in noiembrie-decembrie. Foarte important la stabilizarea preturilor va fi dupa productia de porumb. Ea este cea care stabileste pretul definitiv al cerealelor. Intrucat avem o productie buna si la porumb este greu de spus daca vom avea scaderi de pret", a declarat pentru Business24 Adrian Radulescu, consilier prezidential.

Radulescu a dat si un exemplu: un kilogram de porumb se vinde in prezent, cu 0,8 lei. La recolta pretul va scadea pana la 0,6 lei/kg. "Ne putem astepta la un pret de 0,7 - 0,8 lei/kg in toamna".

Pe Bursa de Cereale, o tona de porumb se tranzactiona pe 9 iulie cu 821 de lei tona, dupa o perioada in care pretul a inregistrat fluctuatii importante. Anul trecut in aceeasi perioada o tona de porumb se tranzactiona pe bursa cu 900 de lei, pe 14 iulie.

Evolutia pretului la porumb in perioada iulie 2012-iulie 2013. Sursa: Bursacereale.com

Desi productia de porumb se recolteaza abia la finalul verii, preturile continua sa scada.

"Este un joc al bursierilor care au vazut ca s-a facut grau. Practic, graul poate fi un inlocuitor al porumbului mai ales in furajare", a declarat Laurentiu Baciu.

Un kilogram de grau: 0,6 lei

Pe Bursa Cereale, o tona de grau se tranzactiona cu 628 lei pe 9 iulie, adica 0,6 lei/kg. Desi in ultima perioada s-a inregistrat o scadere brusca a pretului, in ultimele zile se inregistreaza o usoara crestere. Totusi, pretul de tranzactionare pe bursa este cu mult sub cel din 2012. Pe 11 iulie 2012, o tona de grau era tranzactionata cu 925 de lei.

Evolutia pretului la grau in perioada iulie 2012-iulie 2013. Sursa: Bursacereale.com

Agricultura, colacul de salvare pentru Romania

Productia de cereale din acest an ar putea sa o depaseasca pe cea din 2011, cand Romania a inregistrat recordul ultimilor ani.

"Din estimarile pe care le avem la dispozitie, cred ca vom avea un an bun, daca nu foarte bun pentru agricultura, iar productia de cereale va fi probabil undeva la 18-19 milioane de tone grau si porumb", a declarat secretarul de stat, Achim Irimescu.

Productia de cereale din perioada 2007-2011. Sursa: Institutul National de Statistica

La randul sau, seful Lapar, Laurentiu Baciu crede ca productia de cereale din acest an o atinge, in unele judete pe cea din 2011.

"In anumite zone din Romania, productia de cereale ajunge la nivelul celei din 2011. Exceptie fac judetele Constanta, Tulcea, Galati unde productiile sunt aproape de cele de anul trecut si ma refer la rapita si grau. In judetele Calarasi, Ialomita, Ilfov, Braila, productiile sunt egale cu cele din 2011. In schimb, in Moldova, productiile sunt cu 20-30% mai mari fata de cele de anul trecut, dar nu ajung la nivelul celor din 2011", a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, seful Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Productia de cereale comparativ 2011 cu 2012. Sursa: INS

Consilierul prezidential, Adrian Radulescu estimeaza o productie medie de 3.700-3.800 de kg la hectar in cazul graului.

#productie agricola 2013, #productie grau 2013, #productie porumb 2013, #pret cereale 2013 , #Agricultura