Cel mai mare producator de grau din sudul tarii vrea mai multi bani de la banci

Vineri, 05 Iulie 2013, ora 07:00
3696 citiri
Cel mai mare producator de grau din sudul tarii vrea mai multi bani de la banci

Actionarii Cerealcom SA au decis majorarea sumei maxime a facilitatii de credit cu o treime, la 7,4 milioane de euro. Compania controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, prin intermediul companiei Interagro, are in vedere achizitia de cereale si plante oleaginoase, dar si finantarea activitatii curente.

La finalul anului trecut, datoriile Cerealcom la banci se ridicau la 4,7 milioane de euro, suma apropiata de plafonul maxim anterior. Producatorul garanteaza linia de credit cu nu mai putin de 14 silozuri, depozite sau sedii administrative din judetul Teleorman, potrivit raportului Adunarii Generale a Actionarilor, care a avut loc saptamana trecuta.

Cu ce situatie financiara se va duce Cerealcom la banca

Cu 326 de angajati, Cerealcom a incheiat anul 2012 cu o cifra de afaceri neta de 11,6 milioane de euro si un profit net de 22 de mii de euro, in scadere de la 763 de mii de euro in anul anterior.

Mai exact, marja profitului net a scazut de la 4,53% in 2011, la 0,19% anul trecut, "foarte scazuta comparativ cu industria din care face parte, firma prezentand un risc mare, avand in vedere ca poate intra foarte usor pe pierdere", arata concluziile unei analize financiare a companiei, realizata de Risco.ro.

Asadar, profitul din activitatea curenta acopera intr-o masura foarte mica dobanzile la imprumuturi, iar firma prezinta un risc major in rambursarea datoriilor, se mai arata in documentul Risco.ro.

Totusi, firma nu inregistreaza restante, iar gradul total de indatorare, de circa 30% (in scadere cu circa 1% fata de 2011), ramane scazut in comparatie cu media industriei.

In 2013, Cerealcom isi propune investitii de circa 250 de mii de euro in modernizarea si achizitionarea de noi tehnologii.

Bancile vad in Cerealcom un client de incredere

Cerealcom este primul producator agricol care a semnat cu o banca o tranzactie de finantare, pe baza certificatelor de depozit.

Evenimentul a avut loc in 2009, iar imprumutul acordat de Raiffeisen Bank s-a ridicat la 1,1 milioane de euro, dupa ce in august a fost completata legislatia care sa permita acest tip de finantare.

Certificatele de depozit au fost emise de depozitari licentiati. Lista depozitelor licentiate este publicata pe pagina de internet a Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Certificatele de depozit emise sunt garantate de Fondul de Garantare a Certificatelor de Depozit administrat de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), in cantitatea si calitatea inscrise pe acestea.

#imprumut Cerealcom, #intalnire AGA Cerealcom, #productie Cerealcom 2013 , #Agricultura