CEROPE: Productivitatea agricola este scazuta din cauza exploatatiilor de subzistenta

Luni, 04 Iunie 2012, ora 16:20
1651 citiri
CEROPE: Productivitatea agricola este scazuta din cauza exploatatiilor de subzistenta

Exploatatiile de subzistenta au o pondere foarte mare in Romania, iar structura proprietatii, atomizata, explica in mare parte productivitatea scazuta, se arata intr-un studiu realizat de Centrul Roman de Politici Economice - CEROPE.

"Principalele puncte slabe ale exploatatiilor de subzistenta si semi-subzistenta sunt capacitatea scazuta de investitii si orientarea deficitara spre pietele de consum. Romania are de opt ori mai multe exploatatii agricole decat Franta, in timp ce suprafata arabila pe exploatatie in Romania este de aproape 18 ori mai mica. Datele provizorii ale recensamantului general agricol 2010 arata o concentrare a terenului agricol din Romania la nivelul exploatatiilor mici si foarte mari. 93% din exploatatiile agricole au o suprafata de sub 5 ha si lucreaza 30% din suprafata agricola utilizata. Exploatatiile agricole foarte mari (peste 100 de ha) reprezinta 0,4% din numarul total al exploatatiilor, dar lucreaza 49% din suprafata agricola utilizata", se arata in document.

Potrivit acestuia, exista teama ca, intr-un fel, subventiile acordate exploatatiilor agricole mari ajung in cele din urma la marile lanturi de magazine.

"Dar, chiar si in acest caz, se poate aduce argumentul economic ca marile lanturi de magazine sunt un instrument de grabire a comasarii si a eficientizarii activitatii agricole, ceea ce ar trebui sa se inscrie printre obiectivele Strategiei Europa 2020", potrivit studiului CEROPE

#productivitate agricola studiu CEROPE, #productivitate exploatatii de subzistenta , #Agricultura