China, granarul Europei, ar putea dicta pretul si pe piata cerealelor din Romania

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 08:01
3111 citiri
China, granarul Europei, ar putea dicta pretul si pe piata cerealelor din Romania

Romania ar trebui sa mai adauge pe lista strainilor care vor sa ne "cotropeasca" tara din 2014 o putere economica mondiala: China. Expansiunea in Europa a inceput cu Ucraina, unde chinezii au luat in "grija" trei milioane de hectare de teren. Analistii economici sunt de parere ca este un prim pas pentru a controla piata cerealelor din Europa si o dovada in plus ca agricultura este o afacere de viitor.

China va cumpara trei milioane de hectare de teren agricol in Ucraina, scria presa chineza in urma cu cateva zile. "Afacerea" costa statul chinez 2,6 miliarde de dolari. In prima faza a proiectului, Ucraina ar urma sa asigure Chinei cel putin 100.000 de hectare de teren - o bucata de pamant cu dimensiunile Hong Kongului in estul regiunii Dnipropetrovsk.

Nu este prima miscare de acest gen pe care o face una dintre cele mai puternice economii la nivel mondial. China mai detine terenuri agricole si in Africa.

"China va ajunge sa dicteze multe lucruri in lumea aceasta. Trebuie sa ne asteptam ca aceasta putere mondiala care a inceput sa fie extrem de agresiva si in economie nu numai in ideologia comunista va avea un cuvant greu de spus de acum inainte. Politica pe care o duce China este extrem de agresiva. Ea a concesionat, cumparat sau investit foarte mult in Africa. A patruns in America Latina in fel de fel de exploatari, de localizari de intreprinderi. Acum a inceput sa fie extrem de agresiva pe piata din Europa", a precizat pentru Business24 analistul economic Mircea Cosea.

Efectele "invaziei chineze"

Achizitia masiva de terenuri agricole face din China un jucator important pe piata cerealelor, prerogativ care ii permite sa "jongleze" dupa bunul plac cu preturile. Tinand cont ca tara are asigurat necesarul de alimente pentru consumul intern, este clar ca dezvoltarea pe piata europeana are este un instrument de lucru pentru stabilirea pretului la alimente la nivel mondial.

Ba mai mult decat atat, profesorul in Economie, Mircea Cosea este de parere ca politica de expansiune a Chinei sugereaza si o incercare a acestei tari de a "pune la adapost" o comoara care va deveni extrem de valoroasa.

"China si-a rezolvat problema autosuficientei alimentare si nu are probleme din aceasta perspectiva. Este o tara care gandeste in viitor si gandeste in termeni de suprematie. Ma astept sa cumpere terenuri agricole si in Romania. China va deveni o putere agricola europeana nu numai asiatica. Noi avem sub picioare o comoara extraordinara care este pamantul nostru si cu care in aproximativ 10-20 de ani putem sa devenim o forta in Europa si nu numai in lume prin potentialul agricol si nu facem nimic. Iata ca cei de la mii de km departare se gandesc la pamantul nostru ca fiind extrem de profitabil", a explicat Mircea Cosea.

In Romania, teama de "invazia" strainilor "produce" legi neconstitutionale

Romania se pregateste pentru liberalizarea pietei funciare din 2014, masura prevazuta in Tratatul de aderare. In ciuda insistentelor autoritatilor de la Bucuresti, nu a fost posibila o prelungire a interdictiei ca orice persoana fizica din UE sa poata cumpara terenurile agricole din Romania. Prin urmare, autoritatile sunt in plin proces de a gasi solutii pentru a "pune piedica" strainilor sa ne cumpere terenurile.

In aceasta "valtoare" autoritatile vin cu legi care mai de care mai traznite. Ministerul Agriculturii a lansat in dezbatere publica un proiect de lege prin care urmareste sa "limiteze" vanzarea terenurilor catre straini dupa liberalizarea pietii funciare.

Printre masurile incluse in proiect se numara: persoanele fizice nu pot avea mai mult de 100 de hectare de teren agricol in proprietate, trebuie sa faca dovada ca au cunostinte in domeniul agricol sau ca au desfasurat activitati agricole pentru o perioada de cel putin 5 ani.

Legea, desi considerata o initiativa laudabila de jucatorii din piata, contine clauze considerate de avocati "aberante" si neconstitutionale. Pe lista problemelor gasite de specialisti se numara faptul ca autoritatile confunda proprietatea cu exploatatia(o persoana poate detine 1.500 - 2.000 de hectare de terenuri ca persoana fizica si exploatarea sa o fac fie prin arenda, fie ca persoana fizica), Asociatiile de Udatori trebuie sa dea acceptul pentru proprietarul care vrea sa isi vanda terenurile sau faptul ca proprietarul nu poate schimba destinatia terenului.

#China agricultura, #China agricultura Ucraina, #terenuri agricole Ucraina, #vanzare terenuri agricole China, #vanzare terenuri agricole Ucraina , #Agricultura