Chiritoiu, Concurenta: Inregistram deficit pe zona produselor alimentare

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 16:40
1905 citiri
Chiritoiu, Concurenta: Inregistram deficit pe zona produselor alimentare

Zona produselor alimentare din Romania inregistreaza in continuare deficit. Cu toate acestea, nu pot spune ca suntem nemultumiti de cum functioneaza piata, a declarat, joi, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

"Aprob interesul statului roman de a dinamiza agricultura interna, de a face sa avem cat mai putine importuri de produse alimentare. In esenta, Romania sa ajunga sa aiba un sold pozitiv pe comertul cu produse alimentare, sa exportam mai mult decat sa importam. Situatia actuala se imbunatateste, dar avem in continuare un deficit pe zona produselor alimentare", a afirmat Chiritoiu, la prezentarea raportului "Mediul concurential romanesc - evolutii in sectoare esentiale 2012".

Seful CC a precizat, totodata, ca va analiza propunerea Ministerului Agriculturii referitoare la vanzarea de legume si fructe numai de origine autohtona la tarabe, precum si faptul ca, la ora actuala, nu exista o problema concurentiala pe piata.

"Ce propun dansii (MADR, n.r.) vom analiza, dar n-am vazut deocamdata propunerea. Nu pot sa va dau acum un cec in alb pentru ceva ce n-am vazut. Altfel, din punct de vedere concurential, nu pot spune ca suntem nemultumiti de modul in care functioneaza piata. Problemele nu sunt de concurenta aici, ci trebuie utilizate alte parghii si politici utilizate.

La comercializarea produselor alimentare, cum am zis si in raport, lucrurile stau relativ bine pentru ca avem o cota in crestere a comertului modern, avem multi operatori fata de alte state membre si vedem ca preturile, cel putin pana de curand, erau mai mici in Romania si cresteau mai incet decat in restul Europei. Momentan, monitorizam situatia in cazul preturilor din piata", a apreciat Bogdan Chiritoiu.

La jumatatea lunii octombrie, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a afirmat ca una dintre preocupari este asigurarea unor spatii speciale pentru ca producatorii sa isi poata vinde produse la preturi decente.

"Este important ca producatorul sa isi poata vinde marfa singur, la preturi decente, astfel avand de castigat si el, si cetateanul care cumpara. Am obtinut fonduri in plus la rectificarea bugetara, dar in agricultura banii sunt intotdeauna insuficienti. Dorim sa initiem un program de promovare a produselor apicole romanesti in strainatate. La fel si pentru agricultura eco si biologica. Facem, insa, eforturi mari sa putem duce acest buget pana la sfarsitul anului", a spus Constantin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agricultura romania, #Consiliului Concurentei agricultura Romania, #declaratii Chiritoiu agricultura , #Agricultura