Cioceanu (Bio-Romania): Termenul 'Natural' ar putea fi legiferat odata cu introducerea TVA Verde in agricultura

Duminica, 21 Septembrie 2014, ora 08:31
1969 citiri
Cioceanu (Bio-Romania): Termenul 'Natural' ar putea fi legiferat odata cu introducerea TVA Verde in agricultura

Termenul 'Natural', folosit din ce in ce mai des pe produse alimentare, care insa sunt pline de chimicale, ar putea fi legiferat odata cu introducerea TVA Verde in agricultura si alimentatie, conform unui proiect lansat de Uniunea Europeana, considera presedintele Asociatiei operatorilor din agricultura ecologica Bio-Romania, Marian Cioceanu.

"Daca se va implementa acel TVA Verde pe care ni-l dorim se va legifera si termenul de 'Natural', care inseamna ca materia prima este din agricultura conventionala, dar la procesare nu mai punem nimic chimic sau punem ce se pune si in produsul ecologic. In aceste conditii, produsul ar fi mai ieftin, ar fi legiferat si ar fi mai natural. Acum toti scriu 'Natural' pe produse, dar ti le dau pline cu chimicale. Cuvantul 'Natural' nu are o legislatie in spate, nici in Romania si nici in Europa. Gasim pe piata suc de mere 'Natural 100%' si cand citim ingredientele are doar 2% pulpa de mere. Restul sunt chimicale si totul este legal si nu poti sa le faci nimic", a declarat, sambata, presedintele Asociatiei Bio-Romania, Marian Cioceanu, la Festivalul BIO, organizat la Muzeul National al Satului din Capitala.

Acesta a precizat ca SUA are legiferat acest termen si in aceste conditii un suc proaspat de portocale trebuie sa fie obtinut numai din portocale suta la suta, culese in urma cu cel mult 48 de ore.

"Noi am propus TVA de 9% la produsele naturale, de 3% la cele bio si TVA 0% la alimentele de baza bio, iar pentru aceste alimente care au la procesare sute de E-uri sustinem ca TVA sa ramana 24%. Trebuie sa fundamentam foarte bine o legislatie pentru produsele naturale, astfel incat sa se poate face mai usor trecerea catre ecologic si sa avem produse mai sanatoase pe piata", a mai spus presedintele Bio-Romania.

Principiul TVA Verde a fost gandit de Comisia Europeana pentru a fi aplicat tuturor bunurilor de consum si serviciilor, nu numai alimentelor, fiind schimbat fundamental si criteriul calcularii cotei de TVA.

Modelul economic actual, dar care nu este practicat in Romania, are principiul urmator pe TVA: produsele de stricta necesitate TVA mic, produse de lux TVA mare. La TVA Verde principiul este poluatorul plateste. Astfel, unele alimente vor putea avea TVA 50%, iar unele automobile TVA 0%.

Studiul finantat de Uniunea Europeana prin care se propune implementarea TVA Verde a stabilit formule precise de calcul al acestui impozit tinand cont de amprenta de carbon a fiecarui produs, de durata de viata a produsului, de utilizarea resurselor neregenerabile, de costurile cu distrugerea sau reciclarea produselor dupa utilizare. Un exemplu ar fi banala punga de plastic, care ar putea avea TVA 300%, iar o sacosa de bumbac bio 0% TVA.

#romania agricultura, #TVA agricultura , #Agricultura