Ciolos, despre noua Politica Agricola Comuna: Romania are de castigat

Duminica, 30 Iunie 2013, ora 15:34
2676 citiri
Ciolos, despre noua Politica Agricola Comuna: Romania are de castigat
Foto: gandul.info

Romania are de castigat, din punct de vedere bugetar, de pe urma noii reforme PAC (Politica Agricola Comuna), sustine comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos.

"Este una din putinele tari care castiga prin aceasta reforma a Politicii Agricole Comune. Numai platile directe vor creste de la 130-140 de euro la hectar in prezent, pana la 196 de euro la hectar, in medie, in anul 2019", a declarat oficialul, intr-un interviu acordat Agerpres.

El recunoaste ca, totusi, chiar si in aceste conditii platile directe vor fi mai mici decat media din Uniunea Europeana, dar puncteaza ca "diferenta va fi mult redusa".

"Este vorba de o alocare totala, iar modul cum o foloseste Romania este altceva, pentru ca sunt state membre care au plata medie la hectar foarte ridicata, dar unde sunt multi agricultori care au plati la hectar mai mici ca in Romania. Si acolo decalajele sunt foarte mari. Dar in conditiile in care bugetul PAC este redus cu 7-8 la suta, sa vii in conditiile acestea si sa castigi mai mult, mie mi se pare semnificativ din punct de vedere bugetar. De asemenea, din punct de vedere al continutului, Romania are de castigat prin flexibilitatea pe care o propune noua PAC pentru ca permite Romaniei sa isi ia in considerare specificul agriculturii si sa aiba o abordare specifica care sa tina cont de realitatile de aici si de obiectivele politice care exista.

Un dezavantaj, desi nu stiu daca este totusi un dezavantaj, este ca Romania va trebui sa aleaga. Nu-i va fi impus nimic, ca sa nu poata sa spuna ca am facut asa cum mi s-a impus din alta parte. Va trebui sa ia niste decizii. Este un lucru mai complicat pentru ca atunci cand trebuie sa iei decizii, trebuie sa ti le si asumi pe cativa ani de zile. PAC a fost facuta in asa fel incat nu toate regulile si normele sunt dictate de la Bruxelles.

Sunt date doar orientarile mari si niste reguli minimale de utilizare a fondurilor, dupa care exista pentru multe dintre masurile noi care au fost propuse, elemente de flexibilitate de care Romania poate sa tina cont. In rest, nu vad alte elemente cu caracter negativ din aceasta reforma vizavi de Romania pentru ca niciuna din deciziile care au fost luate nu afecteaza in mod negativ tara, ci pozitiv. Am incercat in negocieri sa fac in asa fel incat fiecare stat membru care cerea anumite flexibilitati, sa i se acorde, dar cu conditia sa nu-i afecteze pe ceilalti", a declarat Ciolos.

Urmatorul pas, dupa acest acord politic, este traducerea legislativa, puncteaza comisarul.

"Parlamentul trebuie sa voteze formal acest acord politic, Consiliul de Ministri sa adopte formal textele legislative, iar in urmatoarele luni, pana la sfarsitul acestui an, Comisia Europeana sa vina cu toata legislatia de implementare care sa transpuna mult mai clar cum se elaboreaza PNDR, cum se calculeaza anumite sume...tot felul de detalii, astfel incat de la 1 ianuarie 2014 toate elementele sa fie in vigoare. Noul sistem nu va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014, ci din ianuarie 2015, respectiv sistemul de alocare a platilor directe pentru agricultori. Efectul de schimbare va aparea din 1 ianuarie 2015, tocmai pentru a lasa anul 2014 administratiilor nationale sa isi pregateasca procedurile, sa ia deciziile necesare de alocari de fonduri si de orientari pe diferite masuri. Pentru administratiile nationale reforma intra in vigoare din 2014, dar beneficiarul direct la plati o simte din 2015.

De asemenea, PNDR va putea intra in vigoare imediat ce este adoptat si aprobat de comisie, poate chiar din iunie 2014", mentioneaza acesta.

#noua Politica Agricola Comuna, #Ciolos Politica Agricola Comuna, #avantaje noua Politica Agricola Comuna , #Agricultura