Ciolos: Romania, singurul stat din UE care nu are organizatii agricole nationale la Bruxelles

Joi, 16 Mai 2013, ora 13:55
1548 citiri
Ciolos: Romania, singurul stat din UE care nu are organizatii agricole nationale la Bruxelles

Romania este singurul stat membru din cele 27 care nu are organizatii agricole nationale reprezentate in confederatiile europene, a declarat, joi, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, la Conferinta Nationala a Agricultorilor.

"Romania este singurul stat membru din cele 27 - din iulie vor fi 28 pentru ca intra si Croatia - care nu are organizatii agricole nationale reprezentate in confederatiile si federatiile europene. Aici cred ca ministerul va poate ajuta, dar cred ca si dumneavoastra va puteti ajuta sa faceti mai mult in zona asta.

In primul rand trebuie sa va intelegeti intre diferitele organizatii si federatii nationale, sa va gasiti oameni reprezentativi care sa-si poata vorbi despre politica agricola acolo, nu numai in engleza, franceza ci si in romana, pentru ca organizatia europeana a producatorilor agricoli - COPA-COGECA era dispusa sa asigure traducere si in limba romana, numai sa fie prezente si asociatiile agricultorilor din Romania. In primul rand sa va intelegi si in al doilea rand sa gasiti modalitatea de sustinere financiara pentru o astfel de prezenta", a spus comisarul european.

Acesta a precizat ca in mod sigur Guvernul poate sa ajute cu o sustinere financiara, insa "multe sectoare din agricultura au suficienta forta economica pentru a sustine financiar prezenta la Bruxelles".

Romania a fost exclusa in 2011 din COPA-COGECA intrucat Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), singura organizatie membra in structura europeana, nu si-a mai putut plati cotizatia din anul 2011, de circa 250.000 de euro.

Prezenti in aceasta organizatie europeana, fermierii romani ar putea participa la 87 de grupuri lucrative privind politicile agricole europene, insa prin excludere sunt privati de dreptul de vot in orice grup lucrativ.

LAPAR organizeaza joi, la Bucuresti, Conferinta Nationala a Agricultorilor, unde sunt prezenti pentru 750 de participanti din toate zonele tarii - membri reprezentativi ai LAPAR. La eveniment participa si presedintele Romaniei, Traian Basescu, comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

#Ciolos asociatii producatori Romania, #Ciolos politica agricola Romania, #Ciolos agricultura Romania , #Agricultura