Constantin cauta modele pentru investitia de un miliard de euro in irigatii. Azi, picatura spaniola

Luni, 22 Iulie 2013, ora 17:58
3095 citiri
Constantin cauta modele pentru investitia de un miliard de euro in irigatii. Azi, picatura spaniola

Refacerea sistemului de irigatii este una din prioritatile autoritatilor. Un sistem performant ar anula scuza "agricultura este meteo-dependenta". Se cauta solutii practice pentru a reface sistemul de irigatii construit de Ceausescu. Lectia intai: modelul spaniol.

In cadrul unei vizite in Spania, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a analizat sistemul de irigatii care functioneaza in aceasta tara. Potrivit oficialului MADR, sistemul de irigatii folosit de agricultorii spanioli s-ar putea aplica si in Romania.

Practic, spaniolii pompeaza apa noaptea in bazinele de retentie atunci cand tariful la energia electrica este mai mic. Pe parcursul zilei spaniolii isi iriga culturile utilizand apa din aceste bazine aflate la inaltime. Pe parcursul zilei, fermierii nu mai folosesc energie electrica intrucat, prin cadere, apa ajunge la culturile lor.

"Prin sistemele de irigatii din Romania se pompeaza in amonte apa din Dunare, aceasta fiind principala sursa. Deci, din acest punct de vedere, cred ca trebuie sa ne gandim si sa studiem daca nu cumva reprezinta o alternativa aceste bazine de retentie si pentru Romania si sa vedem care este efortul, pana la urma, financiar pentru a implementa un astfel de sistem", a explicat Daniel Constantin citat de Agerpres.

La randul sau, consilierul prezidential, Adrian Radulescu, este de parere ca primul pas pe care trebuie sa il faca autoritatile de le Bucuresti este sa investeasca in canalul Siret-Baragan.

"Ca sa facem sistemul de irigatii al Romaniei viabil trebuie sa refacem canalul Siret-Baragan. Si atunci am scapat de pompare si atunci ar fi alimentarea prin cadere gravitationala si s-ar putea amenaja sistemele de irigatii de la deal la vale si nu invers asa cum sunt in prezent", a declarat, cu ceva timp in urma, pentru Business24 Adrian Radulescu.

Situatia din Romania: Este nevoie de investitii serioase

O prioritate in ceea ce priveste sistemul de irigatii din Romania o constituie refacerea canalului Siret-Baragan. Pentru aceasta mai avem nevoie de alte doua miliarde de euro.

Guvernul a anuntat recent ca face demersuri pentru a obtine un imprumut de un miliard de euro de la Comisia Europeana pentru eficientizarea sistemului de irigatii pe o suprafata de circa 700-800 de mii de hectare.

Romania are amenajata pentru irigatii o suprafata de circa 3 milioane de hectare, dintre care doar 258.000 de hectare au fost irigate in 2012.

In momentul de fata, suprafata irigabila in Romania reprezinta 7% din totalul de 9 milioane de hectare arabile, in timp ce suprafata irigata este mai mica de 2%. Mai mult, irigatia prin inundare, care necesita un consum mare de apa, este predominanta in tara noastra (57% din total).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sisteme irigatii Romania, #irigatii Spania Romania, #irigatii culturi agricole Romania , #Agricultura