Constantin: Consumul mediu de paine in UE - 89 de kilograme, la noi 23. Restul este evaziune fiscala

Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 16:59
1706 citiri
Constantin: Consumul mediu de paine in UE - 89 de kilograme, la noi 23. Restul este evaziune fiscala

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, vineri, la Sibiu, referitor la motivele reducerii TVA la paine, ca la nivel european consumul de paine este de 89 de kilograme pe cap de locuitor, in timp ce in Romania este de 23 de kilograme, diferenta fiind "evaziune fiscala".

Ministrul Daniel Constantin a fost intrebat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Sibiu, care este scopul reducerii TVA la paine, el raspunzand ca, in principal, este vorba despre combaterea evaziunii fiscale.

"Obiectivul principal al scaderii TVA-ului de la 24 la 9 la suta este acela de a reduce evaziunea fiscala, de a crea un mediu concurential corect pentru cei care platesc taxe si impozite, cu scopul de a sprijini foarte mult industria, pentru ca astazi industria de panificatie, din pacate, este pe marginea prapastiei", a declarat Daniel Constantin.

El a afirmat ca s-au facut studii, care vor fi prezentate reprezentantilor Fondului Monetar International (FMI) in vederea aprobarii reducerii TVA la paine, care arata dimensiunea evaziunii fiscale in sectorul de panificatie din Romania.

"Consumul mediu de paine pe cap de locuitor, la nivel european, este de 89 de kilograme. In Romania, este de 23 de kilograme. Adica, aceasta este cantitatea care se fiscalizeaza. Diferenta reprezinta evaziune fiscala", a explicat Daniel Constantin.

Constantin: Urmarim si scaderea pretului la paine

In plus, ministrul Agriculturii a precizat ca un alt motiv al reducerii TVA la paine este reducerea pretului, chiar daca acest lucru nu se va intampla imediat.

"Urmarim si scaderea pretului la paine. Nu am certitudinea ca acest lucru se va intampla, pentru ca traim intr-o economie de piata functionala, o economie de piata in care pretul este dat de cerere si de oferta. Eu cred in continuare ca ar putea scadea pretul la paine, chiar daca nu va scadea o perioada lunga de acum inainte", a declarat Daniel Constantin.

Potrivit acestuia, cel putin nu vor mai exista "premisele" cresterii pretului la paine, odata cu scaderea TVA la acest produs.

Exista posibilitatea reducerii TVA la toate produsele

Intrebat daca se ia in calcul scaderea TVA la toate produsele, de la 1 ianuarie 2014, Daniel Constantin a afirmat ca acest lucru depinde de "succesul" proiectului de scadere a TVA la paine.

"Daca proiectul de reducere a TVA la paine va avea succes si vom avea incasari mai mari, prin combaterea evaziunii fiscale, la bugetul de stat, ne putem gandi ca, de la 1 ianuarie 2014, sa extindem acest proiect si la alte produse din domeniul carnii, domeniul legume-fructe, acolo unde, din pacate, societatile se confrunta cu aceleasi probleme de concurenta neloiala si exista un risc foarte mare de a intra in insolventa, daca nu chiar in faliment", a declarat Daniel Constantin.

Guvernul va decide daca va aplica TVA de 9% doar pentru paine sau pentru tot circuitul grau-paine in functie de raspunsul Comisiei Europene privind continuarea taxarii inverse la cereale dupa 1 iunie, declara secretarul de stat in Ministerul Finantelor Dan Manolescu.

#Constantin evaziune fiscala paine, #reducere TVA paine, #Constantin declaratii TVA paine , #Agricultura