Constantin: Evaziunea fiscala la carne ajunge la 30-40% din piata

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 14:47
1705 citiri
Constantin: Evaziunea fiscala la carne ajunge la 30-40% din piata

Evaziunea fiscala la carne este de 30-40% din piata, in scadere de la peste 50% in urma cu doi ani, iar marfa care ajunge in depozite fara documente este greu de controlat de autoritatile sanitar-veterinare, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Evaziunea fiscala pe zona de carne, pe zona de importuri, s-a redus in ultimul timp. Aveam un procent de peste 50% in anul 2012, iar acum este de 30-40%, dar inca foarte ridicat. Este un semn insa ca institutiile care se ocupa ii fac datoria", a afirmat el.

Ministrul a adaugat ca atunci cand se vorbeste despre evaziune fiscala si despre marfa care intra in tara sau care ajunge in anumite depozite fara documente, partea de control sanitar-veterinar este mult mai usor de evitat de catre cei care fac evaziune.

El spune ca solutiile ca alimente alterate sa nu mai ajunga in rafturi sunt intarirea controalelor si combaterea evaziunii fiscale.

"Faptul ca astazi am vazut o retea intreaga scoasa la suprafata nu reprezinta decat un rezultat al faptului ca autoritatile isi fac datoria", a mai spus Constantin.

Anchetatorii fac perchezitii, miercuri, la peste 100 de adrese din Capitala si din mai multe judete, in cazul unei retele ai carei membri sunt suspectati de evaziune fiscala si spalare de bani, dupa ce ar fi livrat in magazine tone de produse din carne alterata.

Potrivit unor surse judiciare, perchezitiile, facute de procurorii DIICOT, vizeaza membrii unei grupari organizate suspectate de evaziune fiscala, spalare de bani si punere in circulatie de produse alterate.

Conform surselor citate, gruparea infractionala ar fi produs, in acest fel, un prejudiciu de aproximativ 15 milioane de euro.

Angajati de la Directia Vamilor si Protectia Consumatorilor sunt suspectati ca au sprijinit gruparea infractionala, au precizat sursele citate.

Acestea au mai aratat ca membrii gruparii aduceau din tari ale Uniunii Europene carne pe care o puneau in vanzare in magazine din Romania fara sa declare cantitatile. In cazul in care carnea depasea termenul de valabilitate, aceasta era procesata si transfomata in diverse produse care, de asemenea, ajungeau la vanzare in magazine.

Perchezitiile au loc in Capitala si in mai multe judete, intre care Ialomita, Dambovita, Ilfov, Giurgiu, Cluj, Bihor, Arad, Neamt, Satu Mare, Brasov si Constanta.

In urma perchezitiilor, persoanele suspectate in acest caz vor fi duse pentru audieri la sediul DIICOT Central.

Constantin a declarat miercuri, intrebat despre gruparea care ar fi comercializat produse din carne alterata, ca s-au identificat unele cantitati, care s-ar putea sa provina din zona de evaziune fiscala, precizand ca este putin probabil ca marfa sa fi ajuns la vanzare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evaziune fiscala carne, #evaziune fiscala Romania, #Daniel Constantin ministrul Agriculturii , #Agricultura