Constantin: Fermierii romania ar putea primi o subventie de 170-180 de euro pe hectar

Miercuri, 08 August 2012, ora 15:50
2725 citiri
Constantin: Fermierii romania ar putea primi o subventie de 170-180 de euro pe hectar

Fermierii romani ar putea primi o subventie de circa 170-180 de euro pe hectar in campania 2012-2013, pentru combaterea efectelor secetei din acest an, din care platile complementare de la bugetul de stat ar putea atinge nivelul maxim care poate fi acordat, respectiv 60 de euro la hectar, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.

"Pentru diminuarea efectelor secetei am convenit cu fermierii sa fie inlocuita masura privind despagubirea fermierilor cu suplimentarea fondurilor pe care fermierii le pot primi din bugetul national. Intentionam sa crestem nivelul platilor nationale complementare pe suprafata astfel incat se putem acorda in total nivelul mediu pe hectar din UE, respectiv 170-180 de euro. Efortul de la bugetul de stat va fi de circa 350 de milioane de euro", a precizat Constantin.

In acest an fermierii au primit circa 132 de euro la hectar, din care 100 de euro a reprezentat suma provenita din fondurile europene, iar diferenta de la bugetul de stat.

O alta masura pentru combaterea efectelor secetei, anuntata de ministrul Agriculturii, vizeaza acordarea ajutorului de minimis persoanelor fizice pentru suprafetele arabile, efortul financiar de la buget fiind de 40 de milioane de euro.

"Un numar important de fermieri, persoane fizice vor beneficia de acest ajutor, atat cei inregistrati la APIA cat si cei ale caror suprafete sunt mai mici de un hectar. Din estimarile noastre este vorba de 558.000 de fermieri care detin o suprafata de doua milioane de hectare de terenuri arabile din totalul de 9 milioane. Suma maxima reprezinta 7.500 de euro pe exploatatie, iar resursele financiare de la buget ajung la 40 de milioane de euro", a adaugat seful MADR.

Fondurile necesare pentru aceste masuri vor fi suportate in procent de 50% din bugetul acestui an, iar diferenta din bugetul anului 2013.

#Daniel Constantin ajutor seceta, #bani agricultori Daniel Constantin, #bani fermieri stat , #Agricultura