Constantin: Pomicultura va avea un program de reconversie si replantare din 2014

Joi, 23 Mai 2013, ora 17:28
3549 citiri
Constantin: Pomicultura va avea un program de reconversie si replantare din 2014

Pomicultura romaneasca va avea din 2014 un program de reconversie si replantare similar cu cel din viticultura, obiectivul fiind ca, pana in 2020, Romania sa atinga o suprafata de 200.000 de hectare cu livezi, a anuntat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

"Avand in vedere succesul de aici (n.r. viticultura) vom avea un program de reconversie si replantare pe pomicultura pentru ca livezile sunt imbatranite si avem nevoie de o revigorare ca sa putem ajunge la productia de fructe pe care o aveam la un moment dat. Sigur ne vom preocupa si de partea de procesare si de depozitare pentru ca la ambele categorii suferim in momentul de fata.

De aceea am deschis anul trecut o masura speciala pentru platformele de colectare legume-fructe si vom continua si dupa 2014, ca sa organizam mai bine piata. Este important si pentru producatori sa inteleaga fenomenul asocierii si valorificarea in comun a produselor pe care le obtin", a spus Constantin.

Intrebat de Agerpres de ce fonduri europene va beneficia pomicultura romaneasca dupa 2014, ministrul a precizat ca deocamdata programul se afla la nivel de discutii.

"Mi-e greu sa spun in acest moment, dar discutam la nivelul MADR si al Ministerului Fondurilor Europene care va fi arhitectura, nu neaparat administrativa de atragere a fondurilor, dar si sumele pe fiecare masura prioritara in noul PNDR. Ministerul Agriculturii a luat decizia de crea trei subprograme, unul dintre ele pentru zona de lapte, unul pentru zona montana si submontana si unul pentru pomicultura.

Cu siguranta, insa, sumele vor fi importante pentru zona de livezi pentru ca avem un obiectiv ca suprafata cu livezi sa creasca pana in 2020 la 200.000 de hectare, de la 120.000 hectare in prezent", a adaugat seful MADR.

Ministrul Agriculturii a participat, joi, la o conferinta de presa organizata cu ocazia deschiderii oficiale a Concursului International de Vinuri Bucuresti (IWCB), desfasurat la Biblioteca Nationala a Romaniei.

#constantin program pomicultura, #replantare pomi fructiferi 2014, #productie fructe Romania , #Agricultura