Constantin: "Toate alertele alimentare sunt inchise.Vrem fonduri mutuale care sa preia pierderile"

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 11:30
1451 citiri
Constantin: "Toate alertele alimentare sunt inchise.Vrem fonduri mutuale care sa preia pierderile"

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a anuntat, in cadrul unei intalniri de lucru cu producatorii si procesatorii din industria laptelui, ca toate alertele alimentare sunt, in prezent, inchise.

Ministerul lucreaza la infiintarea unor fonduri mutuale ce ar putea prelua pierderile din agricultura.

"Toate alertele alimentare sunt inchise in momentul de fata.(...) Ministerul Agriculturii va intensifica in perioada urmatoare cateva masuri. In primul rand avem nevoie de o legislatie care sa infiinteze in Romania fondurile mutuale si aici vorbesc de cine acopera riscurile, respectiv pierderile economice sau pierderile care nu sunt acoperite de societatile de asigurari. La nivelul european functioneaza si cred ca este momentul ca si in Romania sa infiintam fondurile mutuale. (...)

Este o responsabilitate tripla, in primul rand a producatorilor, pentru ca trebuie sa existe o contributie a lor, dar si a statului membru, respectiv Romania, si, pe de alta parte, contributia UE. Daca am fi avut fonduri mutuale astazi nu am fi vorbit de aceste pierderi economice pentru ca ele erau suportate din fondurile mutuale", a precizat ministrul Agriculturii.

Programul 'Cornul si laptele' va continua

Ministrul a dat asigurari ca programul "Cornul si laptele" va continua si a explicat ca premierul nu vrea inchiderea lui, ci o "redefinire a proiectul".

"Analizam posibilitatea de a orienta cat mai bine aceste fonduri", a spus Constantin.

Oficialul a explicat ca cel mai mult au avut de suferit din scandalul laptelui cu aflatoxina producatorii care livrau lapte direct pe piata.

"Procesatorii nu au inregistrat pierderi semnificative intrucat ei si-au marit stocurile in perioada in care a scazut cererea si acum pot vinde aceste produse pentru ca piata si-a revenit", a explicat Daniel Constantin.

Seful MADR s-a intalnit miercuri cu procesatorii si producatorii de lapte privind situatia pierderilor suferite de acestia si identificarea de solutii in perioada imediat urmatoare.

La eveniment au particpat Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL), Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR), Asociatia Holstein RO, Asociatia Crescatorilor de Vaci Baltata Romaneasca Tip Simmental, Asociatia Generala a Crescatorilor de Taurine din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Constantin fonduri mutuale agricultura, #Constantin pierderi agricultori, #Constantin pierderi fermieri , #Agricultura