Cum a ajuns Romania piata de desfacere internationala pentru legumele si fructele de import

Luni, 03 Iunie 2013, ora 14:32
6461 citiri
Cum a ajuns Romania piata de desfacere internationala pentru legumele si fructele de import

Importurile de legume au crescut ultimii ani cu 30%, in conditiile in care, agricultura este un domeniu "rasfatat" de autoritatile nationale, care primeste un sprijin substantial de la UE.

Totusi, nici banii europeni, nici masurile nationale nu ne ajuta sa ne debarasam de legume si fructe din import si sa valorificam mai mult productia nationala.

Daca pentru anumite legume nivelul atat de ridicat al importurilor este explicat prin seceta din 2011 si productia foarte proasta raportata de fermierii romani, totusi la nivel general situatia ramane alarmanta. Romania, importa, pe an ce trece mai multe legume, in timp ce, productia nationala fie ajunge la export (o mica parte), fie este vanduta la preturi foarte mici samsarilor agricoli.

Anul trecut, Romania a importat legume si fructe in valoare de peste 542 de milioane de euro si a exportat fructe si legume in valoare de 167,5 milioane de euro. Principalele tari din care am importat legume au fost: Turcia, Egipt, China si Italia.

In 2012, Romania a importat 431.424 tone de legume, fata de 330.481 tone cat a importat in 2010. De cealalta parte, exporturile au scazut de la 88.759 tone in 2010 la 63.150 de tone anul trecut.

In ultimii doi ani, cel mai mult au crescut importurile de cartofi. Daca in 2010, Romania vindea 64.000 de tone de cartofi din import, doi ani mai tarziu in tara ajungeau 160.000 de tone de cartofi. Dar, am importat si masiv si alte legume: 33.000 tone de morcovi, peste 5.500 tone de castraveti sau 24.000 tone de varza.

Insusi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin recunoaste ca exista o serie de probleme pe acest segment de piata. El spune ca Romania produce indeajuns de multe legume incat sa asigure consumul intern, insa produsele se pierd pe undeva intre productie si raft.

Potrivit specialistilor contactati de Business24 cauzele care au condus la cresterea alarmanta a importurilor sunt: TVA pe care il platesc romanii, evaziunea fiscala si lipsa unor depozite pentru fructe si legume.

Taxa pe valoare adaugata la legume si fructe aduce in dezavantaj producatorii nationali

Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii a explicat ca una dintre cauzele pentru care importurile au crescut atat de mult in ultimii ani ar putea fi legata de plata TVA. Practic, romanii care vor sa vanda fructe si legume pe piata locala trebuie sa plateasca TVA de 24%, in timp ce strainii care aduc produse nu au aceasta obligatie.

Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii

"In primul rand, vorbim de TVA foarte mare care se aplica produselor romanesti. Produsele din import nu au TVA. Daca vin din Polonia, de unde vin cele mai multe dintre legumele de la noi, sau alte tari din UE sunt fara TVA. Dintr-o data produsele importate sunt mai ieftine cu 24%", a declarat pentru Business24 Stelian Fuia.

O alta problema sesizata de specialisti este lipsa depozitelor la nivel national pentru legume si fructe. Laurentiu Baciu, presedinte LAPAR considera ca din aceasta cauza gasim cu greu produse romanesti in hipermarketuri.

Nevoie de depozitare a produselor a fost "speculata" de turci, kurzi si arabi care au preluat sutele de combinate de legume-fructe, fostele SFL-uri. In vremea comunismului aceste combinate functionau ca instrumente pentru sortarea si ambalarea produselor romanesti si plasarea lor pe piata nationala. In prezent, insa, aceste combinate sunt utilizate pentru a pregati fructele si legumele aduse din import si care se vand in Romania.

Evaziunea fiscala, cea mai mare "boala" pentru produsele nationale

Atat Funeriu, cat si Baciu subliniaza insa ca cea mai mare problema in sectorul de fructe si legume este evaziunea fiscala.

"A doua cauza ar fi aceea ca statul nu sprijina cu nimic producatorii autohtoni si lasa piata la voia intamplarii. Suntem invadati cu produse din afara care nu de fiecare data vin cu acte 'ortodoxe'", a precizat Laurentiu Baciu.

Solutiile pe care le propun specialistii

Reducerea TVA la fructe si legume sau taxarea inversa - "O TVA mica la legume in general, sau o taxare inversa cum s-a intamplat la cereale ar reduce si mai mult evaziunea. Ar aduce si mai multi bani la buget si ar ajuta fermierii romani sa poata sa concureze pe piata locala", a spus Fuia.

Construirea de depozite cu fonduri europene - Pentru a solutiona problema depozitarii, Laurentiu Baciu propune ca cea mai mare parte a fondurilor europene alocate acestor segmente sa fie orientate catre construirea de depozite.

Diminuarea importurilor prin impunerea unor conditii suplimentare - "A doua masura care nu costa bani ar fi protectia exploatatiilor agricole romanesti. Trebuie sa impunem niste conditii pentru produsele pe care le importam. Se intampla de multe ori sa vindem in Romania deseurile Europei si noi sa nu putem vinde in afara nici un fel produse", a explicat Laurentiu Baciu, seful LAPAR.

#legume fructe import, #importuri legume Romania, #importuri legume Romania 2012 , #Agricultura