Cum ar putea creste si pretul terenurilor rezidentiale dupa liberalizarea celor agricole

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 08:03
3967 citiri
Cum ar putea creste si pretul terenurilor rezidentiale dupa liberalizarea celor agricole

Piata terenurilor a reprezentat cel mai lovit sector imobiliar pe toata perioada crizei economice, preturile scazand si cu 80% in ultimii cinci ani. De fiecare data, prognozele si-au pus sperantele in noile inceputuri de an, insa situatia s-a inrautatit de fiecare data. Business24 prezinta cateva argumente ce fac din 2014 un an interesant, ce poate sa aduca un suflu nou pietei imobiliare.

Anul 2014 este unul de rascruce pentru piata imobiliara, pe fondul alegerilor electorale, a cresterii economice care se prognozeaza, dar si pe fondul liberalizarii pietei terenurilor agricole. Toate aceste "ingrediente" ar putea sa produca, in sfarsit, acea schimbare de trend pe care o asteapta de atatia ani, proprietarii de terenuri.

Pana una alta, pretul mediu al terenurilor a inregistrat scaderi de pana la 80% in ultimii cinci ani grei pentru economie. Insa in cel de-al treilea semestru al anului, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din UE, de 1,2%, iar BERD prognozeaza o crestere de 2,4% in 2014.

Bineinteles, cresterea economica in sine nu determina relansarea pietei imobiliare, insa poate incuraja cresterea veniturilor si relansarea creditarii, vitale pentru piata imobiliara din Romania.

In paralel, si din partea pietei apar primele semne de revigorare, odata cu lansarea Promenada Mall, primul astfel ce centru comercial lansat de cand a inceput criza economica. In plus, anul viitor, este asteptata si inaugurarea Pantelimon Mall.

Alegerile prezidentiale vor agita apele si pe piata imobiliara

2014 reprezinta si un important an electoral, in care se vor desfasura atat alegeri europarlamentare, cat si alegeri prezidentiale. Anii electorali sunt, de regula, imprevizibili pentru piata imobiliara, deoarece preturile au tendinta sa creasca fara argumente usor de determinat. Unii analisti imobiliari spun ca explicatia este de ordin psihologic, deoarece preturile reflecta asteptarile electoratului de la noii alesi, dar exista si teorii mai interesante de atat:

"Exista o piata corecta si una falsa. Daca preturile terenurilor de pe piata imobiliara corecta nu vor fi influentate in mod semnificativ, piata falsa va fi afectata ca in fiecare an electoral. Aceste perioade sunt caracterizate de un numar foarte mare de tranzactii cash cu sume foarte mari. Sunt foarte multi oameni cu bani negri, care sunt nesiguri pe viitorul sistemului si prefera sa scape de acesti bani si sa faca tranzactii supraevaluate. Din aceasta cauza creste pretul mediu", a explicat Stefan Gheorghiu, analist Gfk.

Liberalizarea pietei terenurilor agricole

Un alt factor care poate influenta piata terenurilor in 2014 este controversata liberalizare a pietei terenurilor agricole. Teoretic, strainii interesati de proprietati in Romania ar trebui sa creasca cererea de pe aceasta piata si sa creasca pretul terenurilor, avand in vedere ca sunt, oricum, subevaluate in comparatie cu piata europeana.

"Logica spune ca aceasta liberalizare afecteaza pretul, insa cu cat va fi afectat, nimeni nu poate sa spuna pentru ca nu stim exact cat de mare este interesul. Nici pana acum strainii nu au fost descurajati sa cumpere terenuri, deoarece si in prezent exista 'n' posibilitati de a ocoli interdictia de achizitie a terenurilor. In plus, valoarea tranzactiilor pe care le pot face aceste persoane este limitata. Niciun fond de investitii si niciun dezvoltator nu va cumpara pamant pe persoana fizica", a spus Gheorghiu.

In schimb, avocatii atrag atentia ca romanii ar putea fi foarte interesati sa scape de pamant incepand cu anul viitor, in speranta unor castiguri mai bune si avertizeaza ca se anunta o noua isterie a proceselor colective intentate de proprietarii care vor sa renunte la contractul de arenda pentru a-si vinde terenurile strainilor.

"Dupa liberalizarea pietei funciare, omul o sa spuna: "Oricum nu puteam sa muncesc terenul si il dadeam in arenda, de ce sa nu il vand?". Si atunci o sa fie un adevarat razboi pentru ca dincolo se vor apara cu dintii. Proprietarii au sanse de castig. Intotdeauna sunt nereguli la astfel de contracte", a spus avocatul Marius Coltuc.

Piata terenurilor s-a prabusit

Fata de anul 2008, preturile terenurilor au scazut semnificativ in majoritatea oraselor din Romania. Cea mai mare scadere a fost inregistrata la Iasi, acolo unde terenurile s-au ieftinit cu 79% in perioada 2008-2013, arata o analiza realizata de compania de evaluare Darian.

Scaderi de peste 70% au fost inregistrate si in orasele Bacau (-71%), Baia Mare (-73%), Constanta (-74%), Resita (-74%) si Ramnicu Valcea (-76%).

La polul opus, cele mai mici scaderi, sub 50%, au fost inregistrate in orasele Miercurea Ciuc (-31%), Galati (-42%), Buzau (-46%) si Bistrita (-46%).

In ultimul an, doar preturile terenurilor din Mircurea Ciuc, Galati si Craiova au stagnat.

Cele mai mari scaderi de preturi din ultimul an s-au inregistrat in orasele Ramnicu Valcea (-12%), Ploiesti (-11% si Alba Iulia (-8%).

#prognoze imobiliare 2014, #piata terenuri rezidentiale, #piata imobiliara 2014 , #Agricultura