Cum poate Romania deveni exportator net de produse agroalimentare

Luni, 11 Martie 2013, ora 18:16
2080 citiri
Cum poate Romania deveni exportator net de produse agroalimentare

Asocierea producatorilor din tara noastra si realizarea unui sistem de consultanta astfel incat producatorii sa fie informati in legatura cu cererea de produse agroalimentare de pe piata sunt principalii factori care ar putea aduce Romania in topul exportatorilor de produse agroalimentare, sustine Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

"Una dintre conditii ar fi asocierea producatorilor, pentru ca ei nu au forta sa iasa pe piata supermarketurilor din Romania si cu atat mai putin pe piata externa. Daca ei nu sunt in stare sa se asocieze si sa asigure o ritmicitate la o cantitate si o calitate corecta, niciodata nu vom reusi sa acoperim cel putin segmentul de pe piata romaneasca, ca sa nu mai vorbim de piata externa.

Pe partea de consultanta nu am reusit sa punem la punct un sistem care sa mearga la micul, dar si la producatorul mediu si sa le explice ca anul acesta se cauta soia sau sorg si sa-i convinga ca pe respectivul produs vor avea o productie buna, mai ales daca li se ofera si cele mai bune inputuri. In opinia mea, atata timp cat producatorii nu se vor asocia nu vor reprezenta o forta si un partener de dialog serios pentru supermarketuri si nu vor avea un cuvant de spus", a spus Irimescu, potrivit Agerpres.

Asigurarea consumului propriu, prioritatea tarii noastre la acest moment

Acesta a precizat ca, in primul rand, Romania trebuie sa isi asigure autosuficienta macar la produsele agroalimentare de baza, deocamdata fiind doar o "piata mare de desfacere".

"Legal, nu putem pune bariera la import pentru ca avem tarif vamal comunitar, dar putem combate evaziunea, impreuna cu MFP, si putem aplica o cota redusa de TVA la alimente. Romania trebuie,in primul rand, sa isi asigure autosuficienta macar pe produsele agroalimentare de baza, pentru ca ,daca va depinde in continuare de importuri, pe acest segment va avea o mare problema. Romania si-a mai echilibrat lucrurile la exporturi, dar pe materii prime, insa acesta nu este pentru noi un motiv de multumire, in contextul in care exportam cereale si importam carne. De aici si diferentele de valori pe care le inregistram in schimburile comerciale", a adaugat secretarul de stat in MADR.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, in primele noua luni din 2012, Romania a exportat produse agroalimentare in valoare totala de 2,882 miliarde de euro, in crestere cu 287,1 milioane euro fata de perioada corespunzatoare din 2011. Principalele produse exportate au fost porumbul, tigarile si graul, acestea reprezentand o pondere cumulata de 40,6% din totalul incasarilor.

In ceea ce priveste importurile Romaniei de produse agroalimentare, in primele noua luni din 2012 fata de perioada corespunzatoare din 2011, acestea au urcat cu 5,7%, din cauza intensificarii achizitiilor intra-comunitare, insa importurile din tari terte au fost in usoara scadere in perioada mentionata.

Zaharul detine primul loc in topul importurilor la noua luni 2012, urmat indeaproape de carnea de porc, cu o valoare de 194,3 milioane de euro, respectiv de 188,9 milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#asociere producatori agricultura Romania, #consultanta agricultori Romania, #prioritati dezvoltare agricultura Romania , #Agricultura