Daniel Botanoiu, secretar de stat MADR:"Asocierea producatorilor ar insemna o putere mai mare de vanzare"

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 18:03
2766 citiri
Daniel Botanoiu, secretar de stat MADR:"Asocierea producatorilor ar insemna o putere mai mare de vanzare"
Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii

Ministerul Agriculturii va adapta modul de recunoastere a organizatiilor interprofesionale in conformitate cu functionarea organizatiilor comune de piata la nivel european, sustine, intr-un interviu acordat Business24, Daniel Botanoiu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Daniel Botanoiu declara ca in acest an marii productori agricoli au reusit sa isi vanda productia la un pret bun datorita faptului ca au avut spatii de depozitare.

Oficialul MADR spune ca afacerile care implica tot lantul de productie si scot pe piata produsul finit au cele mai mari sanse de reusita in aceasta perioada.

Una dintre problemele cele mai arzatoare ale agriculturii romanesti ramane organizarea in asociatii. Ce proiecte legislative aveti in lucru in acest sens?

Capacitatea de a mentine sau a recastiga o piata este data tocmai de volumul de marfa pe care il esti dispus sa il pui la dispozitia acelei piete si de calitatea marfii respective dar si de pret, care trebuie sa fie unul rezonabil.

Noi am introdus inca din acest an acea masura de realizare a unor investitii pe sectorul legume-fructe si anume platformele de colectare, sortare, depozitare, analiza calitativa a produselor respective in care am introdus puncte suplimentare in cazul proiectelor care au in componenta cel putin 10 producatori.

Noi am considerat ca acei 10 producatori, fiind "actionari" in acest grup de initiativa, automat ca si marfa o vor vinde aici pentru ca ei stiu ca la sfarsitul anului de piata isi vor incasa un divident suplimentar fata de pretul pe care il obtin din valorificarea directa.

In perioada urmatoare suntem in discutii pentru modificarea inclusiv a modului de recunoastere a organizatiilor interprofesionale in conformitate cu functionarea organizatiilor comune de piata la nivel european.

Legat de dialogul social, exista sindicate si patronate care au rolul de a reprezenta interesul producatorilor in general. Pe de alta parte, exista aceste organizatii interprofesionale care au rolul economic, adica ei sunt asociati in acesta forma de organizare tocmai pentru a reprezenta interesele de la producatori pana la consumatori.

A treia categorie este reprezentata de viitoarele Camere Agricole care ele au rolul de consultanta. Ele permit cresterea competitivitatii producatorilor si agricultorilor din Romania si totodata de a permite dezvoltarea mult mai buna a zonei respective.

Un alt lucru importanta este legat de propunerile de modificare a legislatiei europene pentru ca si acolo, initial, dezvoltarea grupurilor de producatori a fost sustinuta pentru ca se urmarea ca aceste grupuri de producatori sa treaca in cooperative. Acestea din urma sunt considerate organisme de prestari de servicii, adica cele care achizitioneaza si valorifica marfa in comun.

Aceasta asociere aduce practic un venit suplimentar producatorilor pentru ca au o putere de cumparare mult mai mare si o putere de vanzare mult mai mare. Asta le permite sa impuna anumite conditii: ma refer la termenele de plata, modalitatile de plata, calitatea pe care trebuie sa o aiba, modul cum inteleg sa-si realizeze investitiile si, de ce nu, prezenta in spatiile en gros si en detail.

Ca sa am ca si consumator produse de calitate, sa respect si conditiile de mediu caut produsele zonale. Transportul legumelor de la Ialomita sau din Dambovita la Bucuresti se face cu costuri si o poluare mai redusa decat daca as transporta, de exemplu, de la Brasov sau Timis. Nu mai vorbesc de produsele aduse din Turcia, Iran sau alte state europene.

Din acest motiv trebuie sa insistam foarte mult pe infiintarea acestor entitati si dezvoltarea capacitatii lor.

Lipsa organizarii eficiente a fermierilor este motivul invocat de fiecare data cand agricultura rapoarteaza rezultate slabe. Fermierii nu au unde sa isi depuna produsele si le vand imediat dupa recoltare la un pret foarte mic. Ce masuri aveti in vedere?

Anul acesta a fost primul an de la Revolutie incoace in care producatorii au avut o putere mai mare de negociere. Avand spatiile de depozitare create, eu discut despre marile companii si producatorii medii, si-au tinut marfa in silozuri astfel incat sa gaseasca un moment favorabil si chiar au influentat marii traderi in deciziile lor si au obtinut un pret mai bun.

Clar ca am avut o disfunctionalitate pe sectorul zootehnic pentru ca noi nu am avut o intelege cum au fermierii din Franta in care cei din vegetal s-ai inteles cu cei din zootehnie sa mearga pe un pret corect astfel incat sa isi desfasoare activitatea in conditii bune. La noi, cei din vegetal si-au vandut, iar cei din zootehnie au trebuit sa cumpere la un pret ridicat.

Avem in vedere in PNDR tocmai aceste investitii din rural. Ne gandim la fermele familiale. In momentul de fata, din 1.081.000 de solicitanti, 1.041.000 sunt persoane fizice. Noi ne gandim la instrumente care sa le permita asocierea lor in ferme familiale care sa aiba un aport de pana la 50.000 de euro in investitiile care sa fie promotoare la asocierile mari.

Daca cei cu 5 hectare, cu 3 hectare, vor intelege ca trebuie sa produca in comun cu o samanta de calitate, cu lucrari executate in conditii corecte cu o tehnologie buna atunci pretul obtinut va fi unul bun. Daca vom continua sa aram cu calul sigur ca nu vom obtine randamentul pe care il estimam si veniturile nu vor permite sa acopere nici macar cheltuielile cu sanatatea.

Care sunt cele mai profitabile afaceri in agricultura?

Eu as investi in special in produse cu valoare adaugata mare. Adica as porni de la productie si as merge pe tot lantul astfel incat sa am iesirea in piata cu produsul finit. Daca nu gandim un sistem inchis de la productie pana la consum, evident ca nu putem avea rezultatele scontate.

In tarile cu agricultura dezvoltata, fermierii primesc subventii pe fiecare sector in parte: productie, procesare primara, secundara. Exista un apetit crescut, in aceasta perioada, pentru carnea rosie, carnea de oaie. Sigur ca astfel de proiecte care vor avea succes in perioada urmatoare.

#Botanoiu interviu, #irigatii Botanoiu, #secretar stat interviu, #Botanoiu declaratii , #Agricultura