Daniel Constantin: Agricultura romaneasca, neafectata de o reducere a bugetului UE

Marti, 30 Octombrie 2012, ora 17:45
2056 citiri
Daniel Constantin: Agricultura romaneasca, neafectata de o reducere a bugetului UE

O eventuala reducere a bugetului UE pentru perioada 2014-2020 nu va afecta agricultura din Romania, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Regionale, Daniel Constantin.

Ministrul a apreciat ca extrem de importanta ajungerea la un consens intre tarile membre cu privire la viitorul buget comunitar pentru 2014-2020, in conditiile in care un Consiliu European extraordinar pe aceasta tema va avea loc la finalul lunii noiembrie, la Bruxelles, scrie Agerpres.

La randul sau, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, a subliniat ca tarile din Europa Centrala si de Est, reprezentate la reuniunea ministeriala de miercuri, au un potential agricol substantial. El a adaugat ca este necesara o dezbatere deschisa asupra propunerii executivului UE privind reforma PAC dupa 2013.

Reforma politicii agricole comune dupa anul 2013, ale carei principale idei au fost prezentate in 12 octombrie 2011 de catre Comisia Europeana, propune printre altele o mai mare flexibilitate in transferarea fondurilor intre pilonul I (platile directe) si pilonul II (dezvoltarea rurala).

Astfel, toate statele membre vor putea transfera cel mult 5% din fonduri de la pilonul I catre pilonul II, iar transferul in sens invers va putea fi facut doar de catre tarile membre care in anul 2020 se vor situa sub nivelul de 90% din media comunitara in privinta platilor directe.

Reforma PAC mai propune renuntarea la criteriile istorice in acordarea platilor directe si luarea exclusiva in considerare a unor criterii obiective. O proportie de 70% din platile directe vor viza sustinerea veniturilor de baza pentru agricultori. In cazul acestor 70 de procente, se va aplica o plafonare progresiva, pornind de la 150.000 de euro, a ajutoarelor directe primite de fiecare exploatare agricola, astfel incat nicio ferma nu va putea primi mai mult de 300.000 de euro pe an.

O alta masura propusa de Comisia Europeana este legarea unei parti a ajutoarelor directe de practici agricole simple, precum diversificarea culturilor, mentinerea pasunilor permanente sau protejarea rezervatiilor biodiversitatii sau a unor elemente de peisaj pe cel putin 7% din suprafata arabila.

La reuniunea ministeriala de la Bucuresti participa ministrul polonez al agriculturii, Stanislaw Kalemba, celelalte tari central si est-europene cu exceptia Romaniei si a Poloniei fiind reprezentate la nivel de secretari de stat.

#agricultura Romania PAC, #reforma PAC agricultura Romania, #bani europeni agricultura Romania , #Agricultura