De la CAP-uri la asocieri: Cum salvam agricultura?

Vineri, 30 Martie 2012, ora 13:25
2837 citiri
De la CAP-uri la asocieri: Cum salvam agricultura?

Ministerul Agriculturii a atras in primul trimestru al acestui an peste un miliard de euro fonduri europene, in conditiile in care pe intreg anul 2012 se doreste atragerea a 2,5 miliarde euro din fonduri europene, a precizat ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.

"Astazi, la Ministerul Agriculturii, suntem la o rata de investitii de peste 40%. Daca privim la nivel de guvern este o rata buna, dar la nivel european suntem in continuare printre ultimele locuri privind absorbtia fondurilor europene.

In primul trimestru, am depasit un miliard de euro absorbtie fonduri europene", a declarat Stelian Fuia, in cadrul unei dezbateri pe teme de agricultura organizata de Mediafax.

Acesta a mentionat ca mediul economic rural nu poate fi dezvoltat fara fonduri europene. "O alta prioritate a noastra este sa aducem tineri in agricultura. Stim ca populatia rurala este imbatrnita si este nevoie ca tinerii sa vina, sa investeasca in agricultura", a mai spus Fuia.

Potrivit acestuia, statul roman nu va mai putea cere fonduri europene "consistente" de la Uniunea Europeana pentru viitorul pachet agricol 2014-2020, daca nu vor fi absorbite fondurile disponibile in prezent.

In ceea ce priveste cercetarea agricola, aceasta nu raspunde nevoilor fermierilor si trebuie restructurata din temelii, astfel incat sa sprijine agricultura si sa poata atrage fonduri europene.

"In prezent, cercetarea agricola merge intr-o directie si producatorii agricoli in alta directie. Ea trebuie sa fie conectata la cerinta sociala, la ceea ce fermierul are nevoie, altfel nu o sa putem sa dezvoltam agricultura", a mai spus acesta.

Fuia a afirmat ca in prezent Romania cumpara material genetic de la companii vest-europene.

"Cercetarea trebuie restructurata din temelii, pusa pe alte baze si trebuie sa fie pregatita in 2014 sa poata absorbi banii care vor fi disponibili. Altfel, ii vom pierde sau nu ii vom obtine, daca nu vom demonstra ca avem un sector de cercetare care sa faca cercetare pentru fermier", a mai spus ministrul.

Ministrul a subliniat ca Romania trebuie sa treaca la o agricultura moderna, care sa aduca profit, iar singurul lucru prin care se poate realiza acest obiectiv este asocierea producatorilor si fermierilor.

"E clar ca un producator mic de legume si fructe nu va putea vinde legume si fructe in supermarket daca nu se asocieaza. Supermarketul nu va cumpara cu sacosa de la poarta taranului ca sa puna pe raft. Desi am avut o balanta comerciala negativa, am avut si o scadere cu 50% a deficitului comercial.

Este un lucru bun, dar am avut un an foarte bun in sectorul vegetal. Am putea avea o balanta pozitiva daca am integra productia si daca am face export de productie cu valoare adaugata", a mai precizat ministrul.

CAP-urile, o forma eficienta de exploatare a terenurilor

Potrivit acestuia asocierea poate sa duca la o dezvoltare a agriculturii si la productivitate, fara teama de notiunea de cooperativa.

"Chiar daca au fost poate pe o baza gresita, CAP-urile erau totusi o forma de exploatare a terenurilor eficienta. Sunt lucruri importante de care nu ar trebui sa fugim, nu-s comuniste, poate bazele au fost gresite, dar principiile sunt aceleasi si ar trebui sa ne intoarcem catre acest proces de asociere", a declarat Fuia.

Ministrul Agriculturii a declarat vineri ca provine din mediul rural, din "agricultura de subzistenta" si pentru ca are cunostinta de situatia din mediul rural recomanda "grabirea fenomenului de comasare" si de asociere a micilor fermieri pentru cresterea profitabilitatii.

"Trebuie sa trecem de la o agricultura de subzistenta la o agricultura moderna. Credeti-ma ca stiu ce vorbesc. Eu vin din agricultura de subzistenta. Bunicul si tatal meu au fost implicati in agricultura. In '97 eram director corporativ, eram doctorand. Am venit in concediu in Romania si am mers cu bunicul meu, care avea peste 80 de ani, la prasit porumbul cu calul. Aceasta este agricultura de subzistenta.

Cunosc rezistenta mediului rural si a taranului roman proprietar de teren la a contribui la asociere, la comasarea terenurilor si a exploatatiilor agricole. Tocmai de aceea, cunoscand sistemul, rolul meu este de a grabi acest fenomen de comasare a terenurilor, de modernizare a agriculturii", a mai adaugat ministrul.

De aceeasi parere este si Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, care a declarat intr-un

interviu Business 24 ca statul roman trebuie sa se reintoarca la ceea ce a fost odata- acele cooperative care colectau produsele obtinute de micii agricultori.

"De exemplu, criza oualor de astazi nu am fi avut-o niciodata daca ar fi existat acele cooperative de colectare in care micul agricultor, cu o jumatate de hectar, care creste pe langa casa 10-12 gaini, ar avea unde sa vanda cele 20-30 de oua pe care le produce saptamanal. Intrucat nu are unde, de multe ori renunta la gaini pentru ca le da sa manace degeaba.

Acest mic comert este un punct de relansare al satului romanesc. Omul, daca vede ca are unde sa duca acele 20 de oua, ar discuta si de doua ladite de rosii, o ladita de usturoi, lucrurile s-ar schimba. Romania are multe modele in Europa pe care ar putea sa le urmeze: francezii, italienii, nemtii...", a declarat Adrian Radulescu.

In opinia acestuia, un proiect sustenabil pe termen lung trebuie inceput cu sectoare care furnizeaza materie prima catre piata.

"Cultura cerealelor si a plantelor tehnice este cea mai dezvoltata la aceasta ora. Aici mai avem de facut silozuri de cereale si exporturi de catre agricultori. Agricultorii trebuie sa se afle in anumite forme de asociere, care sa poata penetra piata extra-comunitara in comertul cu cereale.

Anul trecut, am fost in Arabia Suadita cu ministrul de Externe si cei de acolo ne cereau un contract ferm pe 10 ani de 2 milioane de tone de orz. Din pacate, nu putem face acest lucru fiindca silozurile sunt la marii producatori, productia la agricultorii care nu sunt organizati sub nicio forma si nu poti sta de vorba cu 40.000 de agricultori sa-i convingi sa faca un contract. Trebuie sa existe anumite asocieri la nivel de judet care sa poata incheia contracte economice", a mai adaugat Radulescu.

Potrivit datelor INS, productia interna de cereale a crescut anul trecut cu 24,3%, la 20,78 milioane tone, de la 16,71 milioane tone in 2010, Romania ocupand locul cinci in UE la productia de grau si locul doi, dupa Franta, la porumb.

Romania s-a situat astfel pe locul cinci in UE, atat din punct de vedere al suprafetei cultivate, cat si al productiei obtinute la grau, si pe locul noua din punct de vedere al randamentului.

Agricultura s-a numarat printre motoarele de crestere economica de anul trecut, influentand intr-o mare masura PIB-ul. Astfel, cele mai recente statistici arata ca in 2011 cresterea economica de 2,5% a fost sustinuta in principal de evolutia din agricultura, cu un plus de 11,3% si industrie, cu un avans de 5%. Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca productia agricola va fi la fel de buna si in 2012, contribuind la cresterea PIB cu 1,7%.

#Stelian fuia ministru agricultura, #asociere fermieri agricultura, #agricultura subzistenta Romania, #productie cereale Romania, #conferinta agricultura Stelian Fuia , #Agricultura