Deputatii au adoptat legea prin care se reglementeaza ajutoarele de stat pentru agricultori

Marti, 13 Aprilie 2010, ora 14:07
1198 citiri
Deputatii au adoptat legea prin care se reglementeaza ajutoarele de stat pentru agricultori

Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat marti cu 263 voturi "pentru" si trei abtineri, legea de aprobare a ordonantei prin care se reglementeaza ajutoarele de stat acordate producatorilor agricoli, incepand cu anul 2010, informeaza NewsIn.

Ministrul Agriculturii, Mihai Dumitru, a declarat luni in plenul Camerei Deputatilor, in cadrul dezbaterilor generale, ca aceasta este o lege importanta pentru viitorul agriculturii pentru urmatorii patru ani, deoarece creeaza un cadru general prin transpunerea formelor ajutoarelor de stat permise la nivelul UE, avand in vedere ca subventiile acordate pana acum agricultorilor nu mai sunt permise.

"Pe acest cadru general, Ministerul Agriculturii elaboreaza forme de ajutor de stat conforme pe care le adopta in Guvern si de aceea nu am putut face un calcul exact al costurilor fiananciare ale acestei OUG. Pot spune ca pe formele de ajutor de stat pe care Ministerul Agriculturii le-a pregatit pana in prezent: o OUG pentru reducerea accizei la motorina la nivelul minim permis de catre directiva 96/2003, precum si doua forme de ajutor de stat pentru bunastarea animalelor in domeniul porcinelor si pasarilor. Am facut o evaluare si suma totala se ridica la 500 milioane de euro in acest an, adica 2 mld. de lei", a explicat ministrul, intrebat de viceliderul grupului PNL Eugen Nicolaescu care este suma necesara pentru finantarea acestei ordonante.

Ordonanta vine pentru a sprijini agricultorii in continuare in conditiile in care formele de sprijin financiar pentru producatorii agricoli se acordau pana acum in baza unor acte normative notificate la Comisia Europeana, dar care au avut ca termen de aplicare pana la data de 31 demebrie 2009, data la care a expirat perioada de tranzitie acordata Romaniei.

Legea merge la promulgare la Presedintie.

#agricultori, #agricultura, #ajutoare, #lege, #stat , #Agricultura