Dezvoltarea rurala in Romania, limitata de infrastructura. Ce e de facut?

Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 17:22
2174 citiri
Dezvoltarea rurala in Romania, limitata de infrastructura. Ce e de facut?

Romania va trebui sa se limiteze la doar 5-6 prioritati in viitorul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 pentru a putea beneficia de o dezvoltare pe ansamblu a satului romanesc, considera directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), George Turtoi.

"Desi are necesitati stringente pe toate domeniile, va trebui sa limitam prioritatile Romaniei in viitoarea programare 2014-2020 la acelea care sunt cu adevarat stringente pentru mediul rural, adica pentru dezvoltarea efectiva a satului.

Degeaba vrei sa faci investitii in ferme sau vrei sa aduci tineri la sate pentru ca nimeni nu va veni daca nu ai infrastructura. Daca te axezi si investesti 70% din fonduri pe infrastructura, imediat se vede ceva, dar disipand banii dintr-o parte intr-alta, pe 22 de masuri, nu se poate observa o dezvoltare efectiva a mediului rural romanesc", a declarat directorul general al APDRP, George Turtoi.

Acesta a precizat ca la nivelul agentiei au fost identificate 5-6 domenii prioritare pentru viitoarea programare PNDR 2014-2020.

"Propunerea noastra este sa mentinem dezvoltarea satului romanesc, investitiile in ferme, investitiile in procesare, in turism si activitati non-agricole, precum si investitiile in microintreprinderi tot pentru activitati non-agricole. Numai asa se va observa o dezvoltare pe ansamblu ca intreg a satului romanesc.

Noi am reusit sa nu ne blocam pentru ca nu am externalizat serviciile de evaluare, desi am avut 22 de masuri pe actualul PNDR si specialisti care au acoperit o plaja mare din punct de vedere tehnic", a spus Turtoi.

Potrivit datelor furnizate de APDRP, pe actualul PNDR au fost depuse 139.299 cereri de finantare, din care au fost selectate 67.965. Proiectele contractate, in numar de 64.359, insumeaza peste 5 miliarde de euro din cele 7,34 miliarde de euro, care reprezinta suma totala alocata masurilor de investitii pe care APDRP le implementeaza.

De asemenea, pana la data de 11 octombrie 2012, agentia a platit 4,11 miliarde de euro din fondurile alocate din PNDR 2007 - 2013, la aceasta valoare adaugandu-se suma de 571 de milioane de euro acordata deja Romaniei de catre Comisia Europeana ca prefinantare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fonduri europene agricultura, #agricultura Romanie bani europeni, #proiecte Romania agricultura, #dezvoltare rurala infrastructura , #Agricultura