Doar mezelurile din carne de porc din import ar putea ajunge pe piata UE

Vineri, 16 Februarie 2007, ora 04:55
893 citiri

Ministrul agriculturii Dan Motreanu a declarat, joi, pentru NewsIn, ca a discutat cu comisarul european Markos Kyprianou despre posibilitatea ca procesatorii sa exporte produse din carne de porc, masura fiind valabila doar pentru mezelurile realizate cu materie prima provenita din import.

"Producatorii nu au voie sa exporte produse din carne de porc, indiferent daca materia prima provine din tara sau din import, iar interdictia tine de faptul ca mai exista focare de pesta porcina", a explicat ministrul agriculturii Dan Motreanu.

Acesta a precizat ca i-a solicitat comisarului european pentru siguranta alimentara sa se gaseasca o solutie, astfel incat daca producatorul utilizeaza materie prima din import, sa poata exporta.

"L-am asigurat pe comisarul european ca dispunem de mecanisme prin care sa controlam daca materia prima provine din import, pentru a putea inlatura posibilitatea ca producatorul sa exporte pe piata comunitara mezeluri facute din carne de porc achizitionata de pe piata interna", a spus Motreanu.

Ministrul agriculturii Dan Motreanu s-a intalnit, joi, cu comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentara Markos Kyprianou, precum si cu Mariann Fischer Boel, comisarul european pentru agricultura.

Motreanu a readus in discutie posibilitatea producatorilor romani de a exporta produse din carne de porc si a solicitat o perioada de tranzitie in ceea ce priveste identificarea ovinelor destinate exportului.

"Ambele probleme au gasit intelegere si deschidere din partea oficialilor europeni in sensul rezolvarii situatiilor, dupa ce o analiza in detaliu va fi facuta astfel incat interesele consumatorului sa nu fie afectate", se precizeaza intr-un comunicat emis, joi, de MAPDR.

Tema principala a intalnirii dintre ministrul agriculturii Motreanu si comisarul european Fischer Boel a fost functionalitatea agentiilor de plati. Oficialul european a apreciat progresele inregistrate in privinta celor doua agentii de plati, dar a subliniat ca "ritmul activitatilor trebuie sustinut pentru a fi respectate termenele angajate".

In subordinea MAPDR, functioneaza doua agentii de plati, respectiv Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Agentia pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). La sfarsitul anului 2006, cele doua agentii de plati responsabile cu gestionarea fondurilor europene au primit acreditare provizorie.

Pe cele doua componente, subventii si dezvoltare rurala, Romania va primi de la Uniunea Europeana (UE), in perioada 2007-2013 fonduri in valoare de peste 12 miliarde de euro, din care 940 de milioane de euro, in 2007.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)