Dragos Frumosu (FSIA): Productia de grau, compromisa in proportie de 30%

Vineri, 27 Iulie 2012, ora 16:51
2685 citiri
Dragos Frumosu (FSIA): Productia de grau, compromisa in proportie de 30%

Productia de grau este compromisa, in prezent, in procent de 30%, in timp ce productiile de porumb si floarea soarelui sunt afectate cu pana la 40-45%, din cauza secetei, a declarat, vineri, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).

"Seceta din ultima perioada a afectat puternic culturile de grau, porumb si floarea soarelui. In cazul graului, productia este compromisa in procent de 30-35%, insa, daca ne referim la graul pentru panificatie, pierderile ar putea fi si mai mari, deoarece acest tip de grau trebuie sa intruneasca o serie de proprietati specifice.

Daca pierderile la capitolul grau se vor accentua, atunci s-ar putea sa fim nevoiti sa apelam si la importuri, costurile de achizitie urmand sa fie destul de ridicate, mai ales in conditiile in care pretul graului la bursa a crescut cu circa 30%", a afirmat Dragos Frumosu.

Seceta ii doboara pe fermieri: Guvernul s-a grabit sa sara cu promisiuni

Potrivit acestuia, si pretul la bursa al porumbului a crescut cu aproximativ 50% in ultimul timp, in special din cauza secetei care a afectat teritoriile cultivate cu porumb din Statele Unite ale Americii.

"Am fost informat ca ministrul Agriculturii a anuntat ca pierderile inregistrate de firme vor fi compensate in proportie de 80%, daca o cantitate mai mare de 30% din culturi sunt afectate.

Din punctul meu de vedere, este o masura foarte buna, insa sprijinul acordat de stat ar trebui sa fie oferit doar IMM-urilor care sunt constituite in asociatii. In cazul in care ajutoarele de stat sunt acordate firmelor mici, care nu dispun de niciun fel de asigurare, atunci putem vorbi de bani cheltuiti inutil", a mai spus Dragos Frumosu.

#productie grau Romania 2012 Frumosu, #productie cereale Romania 2012 Frumosu, #productie cereale compromisa , #Agricultura