Efectele superproductiei de cereale asupra economiei din Romania

Marti, 16 Iulie 2013, ora 14:40
3435 citiri
Efectele superproductiei de cereale asupra economiei din Romania

Anul 2013 se anunta unul "cu noroc" pentru agricultorii care au mizat pe cereale. Fermierii estimeaza productii record la grau si porumb, chiar peste recordul din 2011. Potrivit analistilor financiari insa, productia buna din acest an nu va determina o crestere remarcabila a produsului intern brut din cauza evaziunii fiscale din domeniul agriculturii.

Agricultorii care au mizat pe cereale in acest an se pot lauda ca au facut o alegere buna. Iarna blanda si ploile din primavara au facut ca productia sa ajunga sau chiar sa intreaca nivelul celei din 2011.

"In anumite zone din Romania, productia de cereale ajunge la nivelul celei din 2011. Exceptie fac judetele Constanta, Tulcea, Galati unde productiile sunt aproape de cele de anul trecut si ma refer la rapita si grau. In judetele Calarasi, Ialomita, Ilfov, Braila, productiile sunt egale cu cele din 2011. In schimb, in Moldova, productiile sunt cu 20-30% mai mari fata de cele de anul trecut, dar nu ajung la nivelul celor din 2011", a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, seful Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

La randul sau, si consilierul prezidential Adrian Radulescu estimeaza o recolta buna pentru acest an. El crede ca productie medie va fi in jurul valorii de 3.700-3.800 de kg la hectar in cazul graului.

Recolta din 2011 si impactul ei asupra economiei

In anul 2011, unul de referinta pentru agricultura, Romania a avut o recolta de cereale de 20.842 de mii de tone de cereale pe o suprafata cultiva de 5.225 de mii de hectare de teren agricol. Prin comparatie, un an mai tarziu, in 2012, productia totala de cereale a ajuns abia la 12.698 tone de cereale.

Productia din 2011 s-a reflectat in economia Romaniei. In trimestrul trei si patru din 2011, Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere peste asteptarile analistilor, de 4,4% in T3 si 1,9 in T4.

"In 2011, cresterile de PIB record din trimestrul 3 si 4 au facut ca Romania sa intre in recesiune, pentru ca in ianuarie cand nu am mai avut agricultura am avut scadere a PIB si intrarea Romaniei in recesiune", a explicat pentru Business24 fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia.

Cresterea din trimestrul al treilea al anului 2011 a fost cea mai mare de la inceputul crizei financiare, din 2009.

Potrivit datelor INS, economia Romaniei a inregistrat, in primul trimestru din 2012, un avans de doar 0,3%.

Desi productia a acoperit consumul intern, si chiar a dat un "impuls" economiei nationale, Romania a importat cereale si in 2011. Totusi, importurile au fost inainte de recolta si s-au cifrat in jurul valorii de 500.000 de tone intrucat productia din anul anterior nu acoperea consumul pana la recolta.

Totusi, nivelul exporturilor a fost mult peste cel al importurilor in 2011. Romania a exportat peste 4,1 milioane tone de cereale in 2011, obtinand 873 milioane euro.

Realitatile din 2013: Recolta buna si impactul asupra economiei

Pentru acest an, agricultorii romani estimeaza o recolta mai buna, pe alocuri, decat cea din 2011, ceea ce inseamna ca productia totala de cereale va fi mai mare fata de cea din 2012, insa nu o va intrece pe cea din 2011.

"Din estimarile pe care le avem la dispozitie, cred ca vom avea un an bun, daca nu foarte bun pentru agricultura, iar productia de cereale va fi probabil undeva la 18-19 milioane de tone grau si porumb", a declarat secretarul de stat, Achim Irimescu.

Potrivit raportului realizat de comisia prezidentiala pentru agricultura, consumul anual de cereale in cazul Romaniei este de 14-15 milioane de tone.

Dupa ce s-ar acoperi consumul intern, Romania ar mai avea la dispozitie alte 4-5 milioane de tone pentru exporturi, si nu ar mai fi nevoita sa importe.

Totusi, potrivit fostului ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, este important ca balanta sa fie pozitiva la finalul anului, deci sa exportam cantitati mai mari de cereale decat importam.

Stelian Fuia, fostul ministru al Agriculturii

"Nu mai suntem inchisi sa ne asiguram consumul si sa exportam apoi. Marfa circula, trebuie sa vedem balanta. Oricand se pot face importuri pentru ca poti cumpara la un pret bun in iarna si acum sa vinzi", a declarat Stelian Fuia.

Parerea analistilor: Recolta buna nu va aduce o crestere economica foarte mare

Desi, pe fondul recoltei foarte bune, autoritatile asteapta un impact pozitiv asupra PIB-ului din acest an, analistii financiari sustin ca rezultatele "minune" vor intarzia sa apara.

"Efectul asupra PIB este mai mic decat ne asteptam. Sigur ca va ridica PIB-ul, dar mai putin decat ar trebui pentru ca agricultura ramane una din cele mai evazioniste ramuri ale economiei, iar promisiunea pe care Guvernul a facut-o de introducere a unui TVA micsoara la paine, care intr-o prima etapa ar fi dus la reducerea evaziunii nu s-a realizat pana in prezent", a declarat pentru Business24 Mircea Cosea, analist financiar si profesor in Economie.

Care sunt motivele pentru care agricultura nu poate fi "salvatoarea" economiei nationale

Profesorul in Economie, Mircea Cosea a prezentat top 3 "piedici" pentru ca agricultura sa aduca o crestere mare a economiei din Romania:

- Forma de proprietate asupra pamantului. In Romania exista un numar foarte mare de mici producatori agricoli care nu influenteaza piata pentru ca ei intra in asa numita economie "nebugetara" deci evazionista. Ei vor vinde graul direct unor achizitori "la tarla". In al doilea rand, marii producatori, cei putini din Romania, au un program de export foarte important, deci ei vor exporta in cantitati masive ca urmare a productiei bune.

- Lipsa infrastructurii agricole adica in Romania exista inca o deficienta de insilozare, de transport, de pastrare in conditii bune a recoltei. Programul "Primul siloz" initiat de guvernul Boc si care ar fi fost benefic pentru agricultori nu a functionat.

- Piata productiei agricole din Romania nu functioneaza corect. Nu este o piata concurentiala libera astfel incat relatia intre cerere si oferta sa aiba un efect direct asupra costului si asupra pretului. Este o piata controlata de marii producatori, in care importurile sunt greu de controlat si de justificat financiar, asa incat toate acestea fac ca raportul intre o productie buna si rezultatul ei asupra costurilor si preturilor de vanzare la consumator sa fie minim sau chiar deloc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#productie cereale 2013, #recolta cereale 2013, #impact economie cereale 2013 , #Agricultura