Evaziunea fiscala in domeniul agricol, 1 mld euro

Vineri, 24 Septembrie 2010, ora 12:32
1481 citiri
Evaziunea fiscala in domeniul agricol, 1 mld euro

Evaziunea fiscala in domeniul agricol a ajuns in aceasta vara la un miliard de euro, a declarat, vineri, la seminarul Mediafax talks about Romanian Agriculture de la Timisoara, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, transmite corespondentul Mediafax.

"Evaziunea fiscala este una dintre cele mai mari probleme in agricultura. Pe legume-fructe, evaziunea fiscala s-ar ridica undeva la 250 de milioane de euro, anual. E enorm. Daca as avea banii acestia la dispozitie, nu as avea niciun fel de probleme cu bugetul (...)

Dar evaziunea per total s-a dus undeva spre aproape un miliard de euro in aceasta vara. Chiar daca s-au confiscat produse, fenomenul este la scara mai mare, din pacate", a afirmat Tabara. 

Potrivit acestuia, evaziunea fiscala se manifesta mai ales in domeniul "valorificarii produselor primare" si a neplatii TVA pentru produsele din import. 

"Este evaziune mare si in ceea ce priveste valorificarea produselor primare cu efecte, din pacate, extraordinar de negative asupra fermierului roman.

De cele mai multe ori fermierul necapitalizat, dator, se grabeste sa vanda, vinde productia din camp. Si anul acesta s-a vandut grau la 35 de bani (kilogramul - n.r.). Iar pretul este de trei ori mai mare la final.

Asta inseamna o pierdere Unde s-au dus acesti bani? Avem probleme legate de import. Importuri care formeaza un TVA, dupa care acel incasator de TVA dispare cu TVA cu tot", a mai spus ministrul de resort. 

El a aratat ca o solutie pentru aceasta problema ar fi implicarea mai mare a directiilor agricole, care au un "sector de inspectie". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evaziune, #fiscala, #miliarde, #euro , #Agricultura