Ministerul Agriculturii "planteaza" credite bancare pentru fermieri

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 08:30
3576 citiri
Ministerul Agriculturii "planteaza" credite bancare pentru fermieri
Ministerul Agriculturii vrea sa faca o linie de microcreditare pentru fermierii mici si mijlocii

Ministerul Agriculturii pregateste un fond de microcreditare prin care fermierii vor putea obtine sume de pana la 5.000 de euro. Informatia a fost confirmata pentru Business24 de surse oficiale din conducerea MADR.

In acest moment este in dezbatere interna la nivelul structurilor de specialitate ale MADR un proiect de act normativ care vizeaza constituirea unui fond de microcreditare. Proiectul este destinat creditarii fermierilor mici si mijlocii care s-au lovit de refuzul bancilor.

Una dintre variantele discutate ar fi ca MADR sa puna la dispozitia unei banci, cel mai probabil CEC Bank, un fond care sa fie accesat de fermieri.

Surse din conducerea MADR au precizat ca fermierii vor putea accesa aceasta linie de credit, in cel mult doua luni.

Minitrul Agriculturii, Daniel Constantin a vorbit intr-un interviu acordat Business24 despre dificultatile pe care le intampina fermierii atunci cand vor sa acceseze credite si de faptul ca nu exista produse bancare dedicate agricultorilor.

Mai mult, fermierii se lovesc de reticenta bancilor care sustin ca agricultura nu genereaza venituri sigure.

"Eu vreau sa va spun ca bancile, mai ales in ultimele luni, au inceput sa fie mult mai flexibile, insa este mult mai trendy, mai eficient si economic pentru ei, sa mearga in alta zona unde sunt siguri ca pot sa obtina o dobanda mult mai buna, ca pot sa obtina banii mult mai usor decat in agricultura. Cand incepi o afacere in agricultura, semeni acum si culegi in toamna", a declarat ministrul Daniel Constantin.

Chiar ministrul Agriculturii a vorbit despre posibilitatea ca, in urmatoarele luni, sa existe un nou produs de finantare pentru fermierii mici si mijlocii implementat de MADR.

"Vrem noi sa cream, pe langa fondul de garantare, un alt instrument de creditare a fermierilor. Suntem pe punctul de a indentifica o suma importanta si sa o punem la dispozitia unei banci, dupa aceea la dispozitia fermierilor, sa le asiguram credite pe o perioada scurta, astfel incat sa nu existe blocaje. Trebuie sa le cream, pe o perioada de 4 -6 luni de zile, posibilitatea sa ia un credit punte, dupa care sa il ramburseze imediat dupa ce vin banii de la Comisia Europeana. Eu sper ca in anul 2013 sa le pune la dispozitie un astfel de instrument cu avantaje competitive, fie ca vorbim de o dobanda mai mica, fie ca vorbim de o perioada de gratie mai mare", a declarat ministrul Daniel Constantin.

Desi bancile pun la dispozitia mai multe linii de creditare, fermierii sustin ca obtin foarte greu un asemenea credit. Bancherii cer multe asigurari si o documentatie stufoasa pentru a putea acorda un credit unui fermier.

Singurul produs bancar ce se bucura de succes, atat in randul fermierilor, cat si in randul bancilor, este creditul punte pentru plata pe suprafata (SAPS). Fermierii acceseaza un credit care poate fi pana la 80% din valoarea subventiei pe suprafata pe urmeaza sa o primeasca de la UE.

Ei inapoiaza banii cand primesc subventia de la autoritati. Creditul este garantat de Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA si se acorda pe baza unei adeverinte eliberate de APIA. Practic, bancile, fara sa miste un deget, incaseaza sume importante prin intermediul dobanzilor si al comisioanelor aplicate intreprinzatorilor care acceseaza fonduri europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agricultura credite fermieri, #fond micricreditare MADR, #credite fermieri MADR, #Constantin credite MADR , #Agricultura