Exclusiv: Lista "baietilor destepti" din agricultura care au contracte cu statul

Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 08:04
6676 citiri
Exclusiv: Lista "baietilor destepti" din agricultura care au contracte cu statul

Unii dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Romania, precum Culita Tarata sau Ioan Niculae, "ingrijesc" zeci de mii de hectare de teren de la Agentia Domeniilor Statului. Practic, ei au obtinut contracte de arenda sau concesiune pentru suprafete mari de teren agricol pe care isi cladesc business-urile, in schimbul carora statul percepe o redeventa aproape modica.

Dupa ce Business24 a prezentat top 3 "mosieri" din Romania, companii care au in arenda cele mai mari suprafete de teren agricol, va aratam care este in prezent situatia contractelor de arenda si concesiune pentru marii jucatori din agricultura:

Culita Tarata - 57.000 de hectare de teren

Omul de afaceri Culita Tarata alaturi de partenerul lui de afaceri, Constantin Dulute au un singur contract cu ADS prin compania Agricost.

Pe 3 august 2012, Agricost a concesionat 57.720 de hectare de teren de la ADS pentru perioada 2012-2032. Potrivit informatiilor furnizate pentru Business24, redeventa datorata pentru acest teren este de 606 kg de grau/ha/an pentru terenul agricol, 25 kg/grau/an pentru terenul neagricol si 720 de euro pentru curti constructii.

Libanezul Jihad El Khalil - peste 11.000 hectare teren

Omul de afaceri Jihad El Khalil, care controleaza Maria Trading, una din companiile din cadrul Grupului Maria, are incheiate cinci contracte cu Agentia Domeniilor statului. In total, Maria Trading SRL a "inchiriat" peste 11.750 de hectare de teren agricol.

Sorin Stanescu - 9.700 hectare teren agricol

Sorin Stanescu, prin firma A&S International are doua contracte incheiate cu Agentia Domaniilor Statului pentru concesiune sau arendarea pentru 49 de ani a peste 9.700 de hectare de teren agricol. Pentru acest teren, compania plateste o redeventa medie de 474 kg de grau/ha/an.

Ioan Niculae - 4.400 de hectare

Cel mai bogat om de afaceri din Romania, Ioan Niculae are, la randul sau terenuri "inchiriate" de la stat. Compania pe care o controleaza, Interagro are sase contracte incheiate cu ADS, pentru concesionarea sau arendarea a peste 4.400 de hectare de teren agricol.

Jean Valvis - 7.876 hectare

Prin intermediul companiei Doina Agri SA, omul de afaceri Jean Valvis a "inchiriat" de la stat 7.876 hectare de teren agricol pe o perioada de 49 de ani. Contractul a fost incheiat pe 23 februarie 2004, iar pentru acest teren, Valvis plateste o redeventa de 427 kg grau/an/ha.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#marii mosieri Romania, #Romania arendasi, #Romania terenuri concesionate, #terenuri Tarata, #terenuri Valvis , #Agricultura