Federatia producatorilor agricoli vrea introducerea plantelor modificate genetic

Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 16:14
1707 citiri
Federatia producatorilor agricoli vrea introducerea plantelor modificate genetic

Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) incepe miercuri demersurile oficiale la forurile Uniunii Europene (UE) pentru aprobarea introducerii in cultura a plantelor modificate genetic, se arata intr-un comunicat transmis de federatie, informeaza NewsIn.

Organizatia patronala va beneficia si de lobby din partea Boardului Producatorilor Americani de Soia, care va incerca sa convinga tarile membre UE de avantajul folosirii biotehnologiilor.

"UE va trebui sa tina seama de cerinta mare de soia pe plan mondial. Este o cerinta fantastica si noi trebuie sa ne pregatim sa asiguram alimentele pentru aceasta populatie a globului.

Si Europa trebuie sa nu mai fie atat de conservatoare. Prosperitatea economica a Europei va depinde de introducerea noilor tehnologii.

Tarile puternice din UE nu au conditii microclimatice si de sol pentru a cultiva plante modificate genetic si de aceea nu sunt interesate.

Dar pentru ca suntem intr-o Uniune Europeana in care toate statele au aceleasi drepturi, s-a transmis ca decizia apartine fiecarui stat in parte. Deci totul depinde de noi", a declarat presedintele FNPAR, Viorel Matei.

Totodata, directorul general al statiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricola Caracal, Catalin Rosculete, considera ca, cel putin la nivel micro, cercetarea din Romania ar trebui sa testeze aceste culturi.

"Ar trebui ca si cercetarea romanesca, macar la nivel micro, sa nu se opreasca din a testa aceste plante, pentru ca s-ar putea sa fim descoperiti si atunci cand le accepta UE sa nu fim pregatiti si sa fim nevoiti sa importam", a precizat Rosculete.

 

#agricultura, #plante modificate genetic , #Agricultura