Fermierii care vor sa acceseze credite pot obtine, incepand de miercuri, adeverinte de la APIA

Miercuri, 06 August 2014, ora 09:00
2260 citiri
Fermierii care vor sa acceseze credite pot obtine, incepand de miercuri, adeverinte de la APIA

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va elibera, incepand cu data de 6 august 2014, adeverinte pentru beneficiarii Schemei de Plata Unica pe Suprafata - Campania 2014, care intentioneaza sa acceseze credite pentru finantarea activitatilor curente de la bancile care au incheiat Conventii cu Agentia.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA si Fondul National de Garantare a Creditului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii garanteaza creditele acordate de banci fermierilor, in cadrul acestui tip de conventie.

Toate conventiile incheiate intre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Banca si Fondul de Garantare vor fi postate pe site-ul APIA.

"Potrivit conventiilor, la solicitarea scrisa a fermierului, centrul judetean sau local APIA unde acesta a depus cererea in Campania SAPS 2014 va elibera o Adeverinta prin care confirma faptul ca Beneficiarul a depus cererea de plata pentru Schema de Plata Unica pe Suprafata (SAPS) pentru anul 2014 si ca au fost finalizate controalele si verificarile administrative asupra Cererii de Plata a Beneficiarului, pana la data emiterii adeverintei, conform reglementarilor in vigoare", se arata intr-un comunicat al APIA.

Pot beneficia de aceasta adeverinta fermierii selectati la controlul pe teren (clasic sau teledetectie) numai dupa finalizarea acestor controale.

De asemenea, in adeverinta se va mentiona suprafata determinata pentru plata in cadrul schemei SAPS si faptul ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata la data emiterii acesteia, precum si ca indeplineste conditiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Valoarea creditului va fi de pana la 90% din suma cuvenita aferenta SAPS, respectiv 120 euro/ha, denominata in lei pentru creditele acordate de Banca Creditoare pana la data de 29 septembrie 2014 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrala Europeana la data solicitarii creditului si pentru creditele acordate de Banca Creditoare incepand cu data de 30 septembrie 2014 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrala Europeana din data de 30 septembrie.

In conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 703/ 23.07.2013 privind aprobarea conditiilor in care se vor incheia Conventiile dintre institutiile financiare bancare si nebancare si APIA, in vederea finantarii de catre acestea a activitatilor curente ale beneficiarilor platilor derulate prin APIA, banca trebuie sa respecte nivelurile costurilor aferente acordarii creditelor pentru beneficiarii platilor directe, astfel incat dobanda finala aplicata beneficiarului nu poate depasi RON - ROBOR 6M + maxim 4% (APIA) si RON - ROBOR 6M + maxim 4,5% (AFIR), iar comisioanele aferente creditului sa fie in limita de 1%.

Totodata, potrivit aceluiasi act normativ, banca trebuie sa faca dovada ca in perioada 2008 - 2012 a acordat credite beneficiarilor axei I - Cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier, axei III - Calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale si axei IV Leader din Programul National de Dezvolare Rurala 2007 - 2013.

#credite APIA, #finantare fermieri Romania, #beneficiari Schema Plata Unica , #Agricultura