Fermierii pot cere compensatiile pentru pierderile cauzate de seceta

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 12:36
1576 citiri
Fermierii pot cere compensatiile pentru pierderile cauzate de seceta

Fermierii pot depune cereri, de luni, pentru compensarea pierderilor de productie inregistrate in anul agricol 2011-2012 din cauza secetei. Suma maxima a sprijinului financiar este echivalentul in lei a 7.500 euro pentru fiecare beneficiar.

Cererile pot fi depuse la directiile pentru agricultura, pana la data de 15 octombrie 2012, iar sprijinul va fi acordat din noiembrie 2012, a anuntat luni Ministerul Agriculturii.

Hotararea privind aprobarea schemei "Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenului de seceta manifestat in anul agricol 2011-2012, asupra culturilor agricole" a fost publicata in Monitorul Oficial pe 7 septembrie 2012, data la care actul normativ a intrat in vigoare.

Potrivit MADR, ajutorul stabilit de actul normativ se acorda producatorilor din domeniul vegetal si compenseaza o parte din pierderea productiei destinata autoconsumului.

Beneficiarii schemei sunt fermieri persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit OUG nr. 44/2008, persoane juridice precum si orice forme asociative cu sau fara personalitate juridica care detin suprafete de culturi agricole in teren arabil si au infiintat culturi in toamna anului 2011, primavara anului 2012.

100 de lei pe hectar

Cuantumul ajutorului este de 100 de lei pe hectar si se acorda pentru suprafete cuprinse intre unul si zece hectare. Numarul estimat de beneficiari este de aproximativ 573.000 de fermieri, iar suprafata de teren arabil pentru care se acorda sprijinul este de aproximativ 1,9 milioane hectare.

Suma maxima a sprijinului financiar nu poate depasi echivalentul in lei a 7.500 euro pentru fiecare beneficiar, iar resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor sunt de aproximativ 42,8 milioane euro si se asigura de la bugetul de stat.

"Consider ca este un efect extrem de important pe care Guvernul il face in aceasta perioada, nu foarte buna din punct de vedere economic. Am luat aceasta masura tocmai pentru a arata preocuparile pentru dezvoltarea agriculturii ca motor principal pentru sustinerea economiei romanesti. La inceputul lunii octombrie vom stabili, prin Hotarare de Guvern, si nivelul sprijinului pe care il vor primi cei un milion de fermieri care au facut cerere catre APIA, nivel care va fi mult peste cel al anului precedent", a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

#compensatii pierderi seceta agricultara, #seceta agricultura, #compensatii seceta , #Agricultura