Fermierii romani, reprezentanti la Bruxelles de o organizatie "propulsata" politic

Luni, 01 Iulie 2013, ora 14:55
1821 citiri
Fermierii romani, reprezentanti la Bruxelles de o organizatie "propulsata" politic
Alex Jurconi (centru), presedinte Pro Agro. Sursa foto: Recolta.eu

Fermierii romani vor fi reprezentati la Bruxelles de Federatia Nationala Pro Agro, o asociatie aspru contestata de ceilalti jucatori din piata pentru legatura cu secretarul de stat Daniel Botanoiu, care a fost si presedintele federatiei.

Romania era pana de curand singura tara membra a UE care nu era reprezentata la Bruxelles de o asociatie de producatori. Pentru a se implica in procesul decizional de la Bruxelles, federatiile trebuie sa se inscrie in COPA-COGECA, organizatia europeana a producatorilor agricoli si sa plateasca o taxa anuala de 500.000 de euro.

Cotizatia de 500.000 de euro nu a fost inca platita, iar planurile pentru acest an includ "securizarea expertilor romani in grupele de lucru", a declarat presedintele Pro-Agro, Alex Jurconi.

Aderarea la organizatia europeana a producatorilor agricoli COPA-COGECA le-ar putea permite sa participe la 87 de grupuri lucrative in care reprezentatii fermierilor din intreaga Europa isi pot exprima punctul de vedere privind deciziile discutate la nivelul Comisiei Europene.

Gheata a fost sparta de Federatia Nationala Pro Agro, care a anuntat vineri aderarea la COPA-COGECA. Anuntul a fost bine primit atat de comisiarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos cat si de autoritatile din Romania.

Planurile Pro Agro: integrare si comunicare

Seful Pro Agro a explicat pentru Business24 care sunt proiectele pe care le are in vedere in urmatorul an la Bruxelles:

"Pot sa spun doua lucruri importante pe care le avem ca obiectiv pana la finalul acestui an. Prima si cea mai importanta este sa securizam prezenta expertilor romani in grupele de lucru ale Copa Cogeca cu Comisia Europeana, iar al doilea sa securizam comunicarea intre aceste grupe de lucru si fermieri. Practic, ne intereseaza sa vorbim prin expertii nostri la nivelul grupelor de lucru la COPA-COGECA si ne intereseaza ca acesti experti sa explice prin noi, prin Pro Agro federatiilor noastre ce se intampla acolo si sa luam decizii impreuna", a declarat presedintele Pro Agro, Alex Jurconi.

Intrebat daca in echipa cu care va reprezenta fermierii romani la Bruxelles exista si experti in lobby, Jurconi a raspus:

"Noi insine suntem lobby-isti pentru fermierii pe care ii reprezentam".

Potrivit presedintelui Pro Agro, in acest moment, organizatia numara 1.400 de societati comerciale si circa 87.000 de salariati ai acestor firme, facand referire la membrii cotizanti. Alex Jurconi a mentionat faptul ca Pro Agro nu a platit cotizatia de 500.000 de euro catre COPA-COGECA pentru acest an.

"Plata se face pana la finalul acestui an in mai multe transe pe care le-am convenit cu reprezentantii Copa Cogeca. Banii vin din cotizatiile membrilor si din surse atrase: donatii sponsorizari, contributii", a adaugat Jurconi.

Contestatiile jucatorilor din piata

Federatia Pro-Agro este intens contestata de ceilalti jucatori din domeniu. Ei acuza ca asociatia nu are foarte multi membri si prin urmare nu poate reprezenta interesele fermierilor romani.

"Inscrierea Pro Agro la COPA-COGECA este o ambitie a unui secretar de stat, Daniel Botanoiu. Ei ajuns la Bruxelles cu ajutorul acestui secretar de stat, insa nu reprezinta pe nimeni. Problema este ca iar ne-am facut de ras la Bruxelles. Ei nu stiu povestea Pro Agro si vor avea pretentii de la reprezentantii Romaniei. Problema se pune cine va plati acea cotizatie de 500.000 de euro. Cand s-au inscris, secretarul de stat a dat asigurari ca se vor gasi fonduri de la bugetul statului. Intre timp, propunerea a fost refuzata de Guvernul Romaniei si au ramas descoperiti", a declarat pentru Business24 seful LAPAR, Laurentiu Baciu.

In plus, reprezentantul Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania a dat asigurari ca si el face eforturi pentru aderarea la organismele europene.

"Am facut demersuri pentru a inscrie LAPAR la Copa Cogeca si autoritatile de la Bruxelles ne-au anuntat ca s-au inscris cei de la Pro Agro. Dar, noi pana cand nu avem banii, nu o sa batem la portile nimanui. Suntem in discutie cu COPA-COGECA dar noi in prezent incercam sa facem aliante la nivel national pentru a gasi resurse de a plati cotizatia", a adaugat Baciu.

Presedintele Pro Agro: Suntem o federatie complet decuplata de interesele politice

Reprezentatul Pro Agro a explicat de ce federatia este asociata cu numele secretarului de stat Daniel Botanoi si a tinut sa precizeze faptul ca asociatia pe care o conduce nu are nicio legatura cu politica.

"Cred ca este vorba de un trecut istoric in care domnul Botanoiu a fost presedintele ales al acestei asociatii. Domnia sa a plecat in politica si au avut loc noi alegeri in interiorul federatiei. Federatia s-a constituit pe principiile non-partizanatului politic. Noi suntem o federatie complet decuplata de interesele politice. Avem o abordare echidistanta atat fata de dreapta cat si fata de stanga politica, reprezentand cele 12 organizari comune de piata, cele 12 lanturi de produs care in acest moment sunt parte din structura noastra federativa", a mentionat Jurconi.

COPA-COGECA reprezinta in prezent interesele generale si specifice ale unor 40.000 de cooperative de fermieri care folosesc peste 660.000 de persoane si cu o cifra de afaceri anuala globala de peste 300 miliarde de euro in toata Europa. De la crearea sa, COGECA a fost recunoscuta de catre institutiile europene, ca organ reprezentativ principal si intr-adevar, purtator de cuvant pentru intregul sector agricol.

#asociatii producatori COPA COGECA, #fermieri romani Bruxelles, #agricultori Bruxelles , #Agricultura