Fermierii sunt amenintati ca pierd 80% din subventie daca nu cotizeaza la Fondul Mutual

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 16:30
2090 citiri
Fermierii sunt amenintati ca pierd 80% din subventie daca nu cotizeaza la Fondul Mutual

Reprezentantii Ministerului Agriculturii fac inca o incercare pentru a "forta" o asociere intre fermierii romani: vor sa conditioneze primirea subventiei nationale cu o cotizare la Fondul Mutual.

"In sfarsit ii vom forta pe fermieri sa se asocieze. Ei vor pune banii in acelasi fond si, vrand-nevrand, vor fi unul langa celalalt. Nu vor primi 80% din subventia nationala. Pe subventia europeana nu putem sa intervenim, dar pe subventia nationala putem (...). Un fermier risca sa piarda 80% si chiar va pierde daca nu se inscrie in acest Fond Mutual", a declarat secretarul de stat Achim Irimescu la o conferinta de specialitate.

Totusi, seful celei mai mari asociatii de agricultori romani, Laurentiu Baciu, crede ca propunerea MADR nu va trece de Parlament pentru ca nu este constitutionala.

"Aceasta conditionare este o idee a Ministerului Agriculturii, dar care nu cred ca va trece de Parlament. Este o masura neconstitutionala pentru ca nu ma poti obliga sa fac ceea ce nu vreau. Daca nu ma inscriu in Fondul Mutual nu beneficiez de avantajele lui, dar nu trebuie sa ma constrangi prin alte mijloace", a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, seful Ligii Asocialtiilor Producatorilor Agricoli din Romania.

Ba mai mult decat atat, agricultorii sunt cei care ies, si din aceasta "afacere" in dezavantaj. Practic, din bugetul national, agricultorii romani primesc 27 de euro pe hectar pe an subventie, iar aportul la Fondul Mutual este mai mare.

In plus, raman cateva semne de intrebare daca aceasta propunere ajunge sa fie aprobata:

"PNDC-ul va mai functiona doi ani de zile si dupa aceea ce sa va intampla cu Fondul Mutual? Cine va lua banii de pe subventia fermierilor sanctionati?"

Fondul Mutual, "asiguratorul" fermierilor responsabili

Modelul fondului romanesc pentru pierderile din agricultura este inspirat din cel francez, unicul functional din UE.

Conform Ministerului Agriculturii, noua institutie va o tripla participare: agricultori, Guvern si fonduri europene. Practic, agricultorii vor contribui cu 35%, iar restul de 65% vor reprezenta contributia Fondului Mutual: UE - 47,75% si statul roman- 16,25%.

Aceste structuri vizeaza doua obiective: responsabilizarea agricultorilor in ceea ce priveste gestionarea riscurilor, prin contributia financiara si mobilizarea finantarilor comunitare pentru gestionarea riscurilor, in zona pierderilor economice.

Incercarile "esuate" de asociere a fermierilor romani

Comasarea terenurilor agricole este o problema pe care Romania incerca sa o solutioneze de ani buni. La nivel national, se lucreaza mereu la cate o lege pentru a-i determina pe fermieri sa se asocieze. Cea mai recenta incercare este un proiect de lege in care erau stipulate acordarea de prime si plata unor servicii notariale si cadastrale pentru cei care vor sa-si vanda suprafetele mici de teren agricol.

Pana cand autoritatile se dumiresc ce formula trebuie sa gaseasca ca sa ii determine pe fermierii romani sa se "uneasca", solutia vine tot de la Bruxelles.

In Noua Politica Agricola Comuna, autoritatile ar putea creste plafonul de acordare a subventiei de la 1 la 1,5 hectare. In acest mod, autoritatile vor sa oblige fermierii care, pana in prezent, aveau suprafete reduse de terenuri agricole si primeau pentru ele subventii, sa se asocieze pentru a mai beneficia de fonduri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#asociere fermieri, #agricultori romani asociere, #Fond Mutual asociere, #asociere legi Romania , #Agricultura