Fermierul "Star Trek": Vezi cele mai noi gadgeturi din agricultura

Vineri, 19 Iulie 2013, ora 13:59
3429 citiri
Fermierul "Star Trek": Vezi cele mai noi gadgeturi din agricultura

Eficientizarea agriculturii din Romania se face cu ajutorul aparaturii performante. "Gadgeturile" din ultima generatie precum tunul antigrindina, aplicatii smartphone pentru irigatii sau silozuri performante pot face cat zeci de muncitori la un loc. Evident, si costurile sunt pe masura.

Business24 prezinta cateva dintre cele mai avansate tehnologii pe care le pot folosi fermierii pentru a-si lucra terenurile:

Tunul sonic

Fermierii care vor sa isi protejeze productia de grindina sau furtuni foarte puternice pot alege o tehnologie de ultima generatie care "imprastie pericolul". Investitia initiala se ridica la 50.000 de euro, iar fermierul trebuie sa mai cheltuiasca 800-1.200 de euro pe an.

Cum functioneaza sistemul: Practic, undele de soc de mare energie, incarcate pozitiv, care iau nastere in camera de explozie la intervale de 6-7 secunde amesteca straturile pozitive si negative de aer, eliminand astfel posibilitatea formarii boabelor de gheata.

Tunul sonic sau antigrindina. Sursa foto: Agrointel

Sistemul trebuie, insa, pornit cu 20-25 de minute inainte de inceperea furtunii. El nu poate distruge grindina deja formata, insa daca este pornit inainte de inceperea furtunii poate impiedica formarea ghetii.

Dispozitivul poate transmite nemijlocit undele de soc in atmosfera pana la altitudinea de 3-4 km, dar acestea, in baza efectului domino, dupa o perioada de functionare de 15-20 de minute, vor "construi" circulatia de amestecare a sarcinilor pana la o altitudine de peste 10 km.

Aplicatiile smartphone pentru irigatii

Aplicatia urmareste eficientizarea sistemului de irigatii. Potrivit statisticilor, consumul de apa in cazul agricultorilor care au utilizat aplicatia s-a redus si cu 56%. Practic, mai multe elemente formeaza sistemul care este controlat de pe smarphone si care transmite fermierului informatii cu privire la gradul de umiditate a terenului.

Pentru un asemenea sistem, un fermier ar trebui sa investeasca 3.500 de euro, bani care vor fi rapid recuperati din sumele pe care le economiseste de la costurile cu apa si electricitatea.

Cum functioneaza sistemul - Intregul dispozitiv cuprinde: senzori care sa masoare gradul de umiditate a solului, o retea wireless care sa transmita informatiile receptate de senzori si un smartphone.

Practic, fermierul va putea sti de pe telefonul personal daca solul este suficient irigat pentru planta cultivata pe el si cand ar trebui sa reporneasca sistemul de irigatii. ne.

Silozurile cu laboratoare ultramoderne

Sistemele de depozitare a cerealelor le permit fermierilor sa isi valorifice mai bine productia. In plus, au si un rol strategic in reglarea pretului pe piata. In tarile in care fermierii au silozuri si isi depoziteaza marfa, traderii nu coboara atat de mult pretul cerealelor in timpul recoltarii, pentru ca nu exista oferta atat de mare pe piata.

Prin urmare, silozurile sunt o necesitate pentru fermierii romani. Oferta de sisteme de depozitate de pe piata din Romania este variata. Cele mai moderne silozuri au printre alte dotari, laborarator propriu, cantar electric sau uscator.

Investitia intr-un astfel de sistem ajunge la 800.000 de euro pentru a depozita 4.000 de tone de cereale.

"Eu am ales aparatura de ultima generatie. Silozuri ultramoderne cu laborator, cantar sau uscator. Se poate face si mult mai ieftin. Se gasesc pe piata multe oferte", a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, seful Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania.

#agricultura moderna, #tehnologii ultima generatie fiermieri, #aparatura moderna agricultura , #Agricultura