Fiscalitatea si importurile ingenuncheaza producatorii de legume si fructe

Marti, 30 Octombrie 2012, ora 16:17
2293 citiri
Fiscalitatea si importurile ingenuncheaza producatorii de legume si fructe

Printre principalele probleme cu care se confrunta producatorii romani din sectorul de legume-fructe se numara insuficienta organizare a pietei, dificultatile in desfacerea produselor, precum si concurenta neloiala, din cauza produselor din import, presedintele Grupului producatorilor Legume - Fructe MATCA, Mircea Croitoru.

"Observ ca nu exista in prezent absolut niciun interes pentru incurajarea productiei autohtone. Practic, noi (producatorii de legume si fructe -n.r.) am fost ingenunchiati de importurile de legume/fructe. Nu avem o protectie din partea statului in aceasta privinta. Grupurile de producatori sunt in momentul de fata in moarte clinica. Multi fermieri s-au imprumutat si, dintre acestia, foarte multi au dat faliment.

De exemplu, noi (MATCA - n.r.) am contractat in urma cu doi ani un credit sa ne mentinem, insa este insuficient daca nu exista nicio protectie din partea statului roman. Pe de alta parte, din 2007-2008 nu s-a mai dat nicio lege organica", sustine Mircea Croitoru.

Presedintele MATCA a declarat ca multi fermieri au renuntat la a mai cultiva legume in camp, din cauza ca nu se acopera costurile de productie.

"Totul s-a scumpit. Electricitatea, motorina. Costurile sunt foarte ridicate. In ceea ce priveste subventia pe hectar, se poate compara un producator roman cu unul francez? Nu. Francezul primeste 800 de euro la hectar, iar romanul 116 euro la hectar. De asemenea, fermierului din Spania, spre exemplu, i se deconteaza 50% din costurile la incalzire pe timpul iernii. (...)

Din 2007 tragem semnale de alarma ca micii fermieri vor fi eliminati. Statul roman, in loc sa incurajeze producatorii de legume/fructe, i-a ingenunchiat. Nu au primit nimic. Zero subventii, zero ajutoare de stat, cu exceptia acelui minimus in 2008 cand un numar foarte mic de producatori au primit acel ajutor. Inainte de 1989 aveam sere, mii de hectare de sere, acum nu mai avem nimic. Am fost granarul Europei si, din pacate, am ajuns gunoiul Europei", a adaugat Mircea Croitoru.

Romania a importat in primele sapte luni o cantitate de 259.107 tone fructe in valoare de 118,7 milioane euro, valoare de zece ori mai mare in comparatie cu exporturile, respectiv 11,5 milioane euro, arata datele Autoritatii Nationale a Vamilor de Ministerul Agriculturii.

#productie Romania fructe, #productie Romania legume, #agricultura romania , #Agricultura