Floarea de soc, "parfum" pentru economie. Cum sprijina dezvoltarea rurala a Romaniei

Luni, 17 Iunie 2013, ora 10:27
3884 citiri
Floarea de soc, "parfum" pentru economie. Cum sprijina dezvoltarea rurala a Romaniei

Din mai pana in iunie, Romania este acoperita de flori albe de soc. Folosita pentru prepararea unei bauturi locale foarte populare, socata, floarea de soc intra de asemenea in compozitia unor bauturi racoritoare vandute in Marea Britanie sau Japonia, un stimulent binevenit pentru economia rurala romaneasca.

Socata romaneasca a inspirat chiar gigantul american Coca Cola pentru una dintre bauturile sale, informeaza luni AFP.

Zi de recolta in apropiere de satul Saschiz, in Transilvania, o regiune laudata de Printul Charles pentru flora si agricultura sa traditionala: sute de muncitori sezonieri culeg cu grija buchetelele de flori de soc salbatic inainte de a fi livrate unei mici companii specializata in productia de siropuri, gemuri si condimente, Transylvania Food Company (TFC).

"Anul trecut am strans 27 de tone", a afirmat pentru AFP directorul TFC, Jim Turnbull.

Florile se ofilesc repede, de aceea ele sunt transformate in suc apoi exportate in Marea Britanie pentru a servi ca baza pentru siropuri si bauturi racoritoare fabricate de societatea Bottlegreen. Ele sunt vandute in Marea Britanie, Canada, Australia, Hong Kong si Japonia.

Aceasta activitate sprijina investitiile TFC din Saschiz, afirma Turnbull. Societatea sa, fondata in 2010 este in prezent al doilea angajator privat din acest sat de 2.000 de locuitori, avand 5 salariati cu norma intreaga.

2 lei pentru un kilogram de flori de soc

Mica unitate de productie pentru siropul din flori de soc si gemuri a fost construita datorita unei finantari initiale de aproximativ 350.000 de euro asigurata de investitori romani, americani si australieni. Ideea este de a sprijini economia cu probleme a acestei regiuni prin activitati agricole traditionale: 1.300 de muncitori sezonieri culeg florile de soc.

TFC plateste 2 lei (45 de eurocenti) pe kilogramul de flori, un pret mai mare decat cel obtinut de sezonieri atunci cand si-au vandut recolta unor comercianti de plante medicinale, a afirmat unul dintre sezonieri pentru AFP.

Socul este cunoscut ca avand proprietati antiinflamatoare si ajuta la digestie.

De generatii intregi, la sfarsitul primaverii, romanii pregatesc socata, o bautura pe baza de flori de soc care este lasata la macerat cu apa, zahar si lamaie.

In perioada comunista, cand sucurile si bauturile carbogazoase erau aproape imposibil de gasit din cauza lipsurilor, "socata era o bautura minunata pentru noi, copiii", isi aminteste Carla Szabo, una dintre cei mai renumiti designeri de bijuterii din Romania. Chiar si dupa caderea comunismului in 1989 si introducerea pe piata a brandurilor occidentale, entuziasmul nu s-a pierdut pentru bauturile pe baza de soc.

In 2002, gigantul american Coca Cola a lansat chiar Fanta Shokata "dupa ce a studiat reteta traditionala a socatei romanesti" in laboratoarele sale, a afirmat compania pentru AFP. Aceasta bautura este inca vanduta in mai multe tari balcanice.

#floare soc, #agricultura floare soc, #agricultura Romania floare soc , #Agricultura