Fondul de garantare, "mai bun" decat banca pentru cofinantarea dezvoltarii rurale

Marti, 22 Septembrie 2009, ora 13:53
1981 citiri
Fondul de garantare, "mai bun" decat banca pentru cofinantarea dezvoltarii rurale

Numarul proiectelor de dezvoltare rurala depuse la Ministerul Agriculturii care nu au capacitate de cofinantare a crescut, in acest an, pe fondul crizei economice, cu 30-50%, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Liviu Harbuz.

"Ritmul depunerii proiectelor prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) nu a fost afectat de criza economica in acest an, insa a crescut cu 30-50% numarul aplicatiilor care nu au capacitate de cofinantare", a spus Harbuz, in cadrul conferintei Mediafax Talks about Romanian Agriculture.

El a adaugat ca exista foarte multe proiecte valoroase, pentru care aplicantii nu au capacitate de cofinantare. Intrebat daca nu ar fi oportuna infiintarea unei banci agricole care sa ajute agricultorii sa obtina fonduri pentru cofinantare, Harbuz a raspuns ca aceasta este o idee buna.

"Nu ar fi o perioada minunata pentru a face banci. Dorim sa le salvam pe cele care exista. Este mai eficient un fond de garantare, decat o banca, pentru ca eu cred ca fondul da faliment mai greu decat banca", a adaugat secretarul de stat.

El a mai spus ca situatia fragmentarii agriculturii se va ameliora pe termen mediu, respectiv pana in anul 2013.

Alocarea financiara a Uniunii Europene din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), acordata Romaniei prin Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, pentru implementarea Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) in perioada 2007-2013 este de aproximativ 8 miliarde de euro.

La aceasta, se adauga contributia nationala, de la bugetul de stat, in valoare de 1,948 miliarde euro. Potrivit datelor ministerului Agriculturii, circa 3.000 de proiecte, in valoare de aproximativ 1,6 miliarde de euro, au fost contractate in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, din aproape 9.500 selectate pentru finantare, in valoare de peste 1,8 miliarde euro.

Numarul proiectelor conforme depuse la nivel national este de 15.010, cu o valoare publica de peste noua miliarde de euro. 

#agricultura, #cofinantare, #dezvoltare, #proiect, #rurala , #Agricultura