Fondul Mutual din Agricultura - "asigurator" pentru scandaluri alimentare, seceta si inghet

Joi, 28 Martie 2013, ora 11:36
2338 citiri
Fondul Mutual din Agricultura - "asigurator" pentru scandaluri alimentare, seceta si inghet
Contributia agricultorilor la Fond, acoperita de UE in primii trei ani

Noua institutie care va deveni operationala din 30 iunie, Fondul Mutual pentru Agricultura, se vrea a fi "asiguratorul" care va oferi despagubiri pentru pagubele provocate de seceta, inghet sau scandaluri alimentare.

Fondul Mutual pentru Preluarea Pierderilor in agricultura este una dintre solutiile gasite de autoritati pentru a ajuta fermierii si agricultorii care au fost afectati de scandalurile din industria alimentara.

Ba, mai mult decat atat, noul fond ar rezolva una dintre problemele spinoase ale agriculturii locale: seceta, calamitate atat de frecventa in Romania intrucat nici o companie de asigurari nu se incumeta sa o acopere.

"Fondul Mutual in Agricultura nu presupune eliminarea asiguratorului. Fondul are un mare avantaj: sa ofere despagubiri cotizantilor acolo unde asiguratorul nu intervine: seceta, inghetul, pierderile de animale, boli animale si plante. Din cotizatiile producatorilor si din fondurile de la UE si stat membru se asigura fondurile pentru despagubire.

In anii in care nu trebuie despagubiri cotizatia producatorilor se capitalizeaza si isi vad banii crescand de la an la an. Eu cred ca este o masura salvatoare", a declarat Achim Irimescu pentru Business24.

Cand se demareaza proiectul si cine il finanteaza?

Autoritatile promit infiintarea acestui fond pana la 30 iunie 2013. Noua institutie va avea o tripla participare: agricultori (35%), fonduri europene (47,7%) si statul roman (16,25%).

Pentru a incuraja fermierii si agricultorii sa investeasca intr-un astfel de fond, autoritatile promit sa asigure din bani europeni intreaga finantare pentru primii trei ani.

"De la UE se finanteaza 100% functionarea fondului in primii trei ani si tot in primii trei ani se asigura din bani europeni si nationali partea de despagubire. In Politica Agricola Comuna apare obligativitatea infiintarii unui fond mutual, insa se poate infiinta un asemenea fond si mai devreme", a explicat pentru Business24 Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Riscurile si cheltuielile eligible pentru despagubiri

Potrivit proiectului prezentat de Minsterul Agriculturii, exista 3 tipuri de riscuri care se despagubesc:

- aparitia unui focar de boala la animale cu conditia ca aceasta sa figureze pe lista stabilita de Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor;

- aparitia unui focar de boala la plante;

- un incident de mediu in cazul in care este vorba despre un episod specific legat de un eveniment punctual si cu o dimensiune geografica limitata.

Potrivit MADR, sunt eligibile pentru acordarea de despagubiri din fondurile mutuale urmatoarele piederi: costurile legate de pierderea de animale sau de plante, de pierderea activitatii pe exploatatie sau de restrictionarea sau interzicerea circulatiei sau schimbului.

Sunt considerate costuri neeligibile "pierderile economice" care fac deja obiectul unei cofinantari comunitare si pierderile economice ale animalelor de companie.

"Daca va acoperi seceta, fondul va falimenta in secunda doi"

Infiintarea unui fond mutual pentru preluarea pierderilor din Agricultura este o masura binevenita, sustine chiar si un reprezentant din Opozitie, Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii.

Totusi, acesta atrage atentia ca un asemenea fond va da faliment daca asigura despagubiri pentru pagubele provocate de seceta. Banii ar trebui, din perspectiva fostului ministru Fuia, orientati catre acoperirea pierderilor cauzate de criza cum a fost cea a laptelui infestat cu aflatoxina sau a carnii de cal.

"Un fond mutual cred ca ar falimenta in secunda doi daca s-ar apuca sa despagubeasca seceta care este un fenomen frecvent la noi. Dar fondul mutual putea sa sprijine fermierii, agricultorii care au avut pierderi in tot acest scandal al laptelui(...)

Fermierii si agricoltorii trebuie sa inteleaga ca ei trebuie sa se asocieze si sa contribuie impreuna la un astfel de fond mutual, un fond de asigurare pentru a putea apela la acesti bani atunci cand au probleme", a explicat Stelian Fuia pentru Business24.

Culita Tarata: Subscriu la aceasta initiativa

Unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din domeniu, Culita Tarata, cu afaceri de 100 de milioane de euro in agricultura, sustine ca ar investi intr-un fond mutual pentru preluarea pierderilor din agricultura.

"Este o idee binevenita, se practica cu succes si in UE. Procentul ar putea fi mai mic pentru agricultori, dar acest aspect se va mai dezbate. Subscriu la aceasta initiativa pentru ca sunt anumite capitole in sistemul de asigurari cum ar fi seceta sau ploile torentiale care nu sunt prevazute. Acest fond vine in sprijinul fermierilor in acest sens", a precizat Culita Tarata pentru Business24.

#agricultura fond sprijin, #finantare fond sprijin agricultura, #agricultura despagubiri seceta , #Agricultura